Visoki napon 7

29.04.2024.

8:35

Skoro svaki treći automobil u Kini do 2030. biće električni, a u SAD i EU svaki peti

Broj prodatih električnih automobila u svetu će ove godine dostići 17 miliona, 20 odsto više nego 2023. godine, prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Izvor: automobili.ba

Skoro svaki treći automobil u Kini do 2030. biće električni, a u SAD i EU svaki peti
Shutterstock/Hrecheniuk Oleksii

Podeli:

Prodaja električnih automobila u prvom kvartalu 2024. povećana je za oko 25 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, a broj prodatih električnih automobila u prva tri meseca ove godine gotovo je jednak broju tih vozila prodatih tokom cele 2020. godine, prenosi Beta.

"Očekuje se da će više od jedne petine prodatih automobila širom sveta ove godine biti na struju, a očekivani rast tražnje u narednoj deceniji će preoblikovati svetsku automobilsku industriju i značajno smanjiti potrošnju nafte za drumski transport", navodi se u novom izveštaju IEA.

Prema procenama, najviše električnih automobila, oko 10 miliona, biće prodato u Kini, što čini 45 odsto svih prodatih automobila u toj zemlji.

Očekuje se da će svaki deveti automobil prodat u SAD biti električni, a svaki četvrti u Evropi.

Uprkos kratkoročnim izazovima na nekim tržištima, IEA procenjuje da će do 2030. skoro svaki treći automobil na putevima u Kini biti električni, a svaki peti u SAD i EU.

U Kini je većina električnih automobila jeftinija od sličnih benzinaca

Prošle godine je prodaja električnih automobila širom sveta porasla za 35 odsto na skoro 14 miliona, najviše u Kini, Evropi i SAD, ali je rast zabeležen i na nekim novim tržištima, poput Vijetnama i Tajlanda.

"Očekuje se da će značajna ulaganja u lanac snabdevanja električnim vozilima, podrška politika i pad cena električnih vozila i njihovih baterija dovesti do još značajnijih promena u godinama koje dolaze", navodi se u saopštenju i dodaje da bi do 2035. svaki drugi prodati automobil u svetu mogao biti električni.

IEA kaže da je više od 60 odsto električnih automobila prodatih u Kini 2023. bilo jeftinije od njihovih konvencionalnih ekvivalenata, ali da su u Evropi i SAD cene automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje u proseku niže.

Očekuje se, međutim, da će jačanje tržišne konkurencije i unapređenje tehnologija baterija sniziti cene u narednim godinama.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

20 h

Podeli: