Automobili

Petak, 23.02.2024.

10:05

Bajden popušta uoči izbora? Ublažiće propise koji favorizuju električne automobile

Izbori se bliže, a predsednik sluša glas javnosti.

Izvor:

Bajden popušta uoči izbora? Ublažiće propise koji favorizuju električne automobile
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Pred kraj godine održavaju se američki predsednički izbori, a pitanje pobednika rešavaće se u šest-sedam saveznih država. U ostalima postoji jasna podela između demokratskih i republikanskih kandidata.

U Kaliforniji, koja je raj za električne automobile, na primer, zna se da će pobediti kandidat demokrata Džo Bajden. On, pak, pokušava da se dodvori biračima u tzv "sving" državama. To su uglavnom savezne države koje su generalno manje sklone električnim automobilima.

Povećanje upotrebe električnih automobila jedan je od ciljeva Bajdenove administracije. Uvođenje strogih pravila o kontroli izduvnih gasova u saobraćaju bila je jedna od predsednikovih strategija da motiviše vozače i proizvođače automobila da odustanu od vozila sa benzinskim i dizel motorima.

Nova pravila o emisiji trebalo je da stupe na snagu 2027. godine, kako bi se osiguralo da dve trećine svih novih putničkih automobila prodatih do 2032. imaju nultu emisiju. Međutim, rast prodaje električnih automobila je nedavno usporen i daleko je ispod ranijih predviđanja.
Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Električna vozila činila su samo sedam odsto prodaje prošle godine, a prodavci automobila su molili Džoa Bajdena da ublaži pritisak na prodaju električnih automobila, govoreći mu da ih kupci ne žele i da se neprodati primerci gomilaju.

Bliže se izbori, a predsednik sluša glas javnosti. Njujork tajms izveštava da se očekuje da će administracija ovog proleća objaviti izmene zakona o emisiji gasova koje bi ublažile ciljeve koje proizvođači automobila moraju ispuniti.

Prema revidiranim pravilima, proizvođači automobila bi se mogli "izvući" prodajom manjeg broja električnih vozila kao procenta ukupne prodaje do 2030. nego što je prvobitno predloženo.

Ova vest će razveseliti proizvođače automobila, dilere i članove Ujedinjenog sindikata radnika automobila, koji je nedavno podržao Bajdenovu kampanju za reizbor nakon što je prethodno kritikovao predsednika zbog pokušaja prebrzo prelaska na električna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: