Automobili

Sreda, 31.01.2024.

09:31

Najmoćnija Dacia ikada napravljena FOTO

Dacia je dobro poznata kao proizvođač priuštivih automobila, ali su sada odlučili da uđu u svet motosporta - i za to su spremili ozbiljno "čudovište".

Izvor: B92, Motor1

Najmoćnija Dacia ikada napravljena FOTO
Foto: Dacia

Rumunski brend najavio je učešće na nekoliko reli šampionata od sledeće godine, uključujući i Dakar. Titulu će pojuriti uz pomoć svog novog takmičarskog vozila, po imenu Sandrider. Napravljen je u saradnji sa Renault grupom i Prodrive kompanijom iz Velike Britanije, a cilj je bio da se napravi trkačka mašina specijalno namenjena za relije.
Foto: Dacia
Prototip je dizajniran tako da se misli i na agilnost i težinu u Ultimate T1+ kategoriji, a kad se sve skupi, u pitanju je najmoćnije vozilo u istoriji Dacia brenda.
Foto: Dacia
Pokreće ga 3,0-litarski V6 twin-turbo motor koji isporučuje 360 KS sa 5.000 obrtaja u minuti. Ide na sintetičko gorivo, koje je kombinacija obnovljivog vodonika i izdvojenog CO2.
Foto: Dacia
Ovo je upareno sa šestostepenim menjačem, a pogon je na sva četiri točka.
Preostaje još testova tokom kojih će se videti kako se Sandrider ponaša na različitim terenima i u različitim uslovima vožnje, a debitovaće na reliju u Maroku, pa ćemo videti šta je konkretno Dacia "zakuvala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: