"Uvedite više carine na kineske automobile"

Kineski brendovi već čine pet procenata evropskog tržišta električnih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2022.

10:23

Polestar 3 (Foto: Polestar promo)

Auto-industrija se menja svakodnevno, pa zato ne čudi strah evropskih proizvođača od kineskih auto-kompanija. Radna snaga je tamo jeftinija, troškovi proizvodnje su niži, sirovine su povoljnije, a sve to rezultira jeftinijim vozilima.

Kineski automobili trebalo bi da podležu istim carinskim stopama kada izvoze svoje automobile u Evropu kao i evropski brendovi kada izvoze svoje automobile u Kinu, rekao je direktor automobilskog koncerna Stellantis, Karlos Tavareš.

Prvi čovek koncerna u kome su, između ostalih, Peugeot, Fiat, Citroen i Opel, rekao je da kineski brendovi trenutno plaćaju carine od 10 odsto za uvoz automobila u Evropsku uniju, dok evropski proizvođači automobila plaćaju carine između 15 i 25 odsto za uvoz automobila proizvedenih u Evropi u Kinu.

Kineski brendovi kao što su Nio, BYD, MG, Great Wall i Polestar sve su više prisutni u Evropi sa svojim konkurentnim električnim vozilima. Trenutno čine pet odsto evropskog tržišta električnih vozila, navodi se u izveštaju koji je u ponedjeljak objavila ekološka lobistička organizacija Transport & Environment.

Tavareš tvrdi da za sada nije poznato da li su kineski proizvođači postavili niže cene svojih proizvoda sa ciljem da zagospodare evropskim tržištem i da kasnije koriguju cene, odnosno da ih povise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: