Povratak otpisanog: Rusi će ponovo praviti Moskvič

Gradonačelnik Moskve najavio je oživljavanje popularnog ruskog automobilskog brenda.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

11:02

Povratak otpisanog: Rusi će ponovo praviti Moskvič
Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock

Dramatična geopolitička dešavanja u poslednja dva meseca vraćaju na scenu zaboravljeni Moskvič. Kako je najavljeno, fabrika kompanije Renault u Moskvi biće prenesena u vlasništvo grada i u njoj biti obnovljena proizvodnja automobila Moskvič, a u planu su i električna vozila.

Ovu informaciju preneo je na svom blogu gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, a prenose Ria Novosti.

"Strani vlasnik (Renault) je odlučio da zatvori moskovsku fabriku. To je njegovo pravo, ali ne možemo dozvoliti da hiljade radnika ostanu bez posla. Zato sam odlučio da vlasnitšvo nad fabrikom prenesem na grad kako bi nastavila sa radom. U njoj ćemo proizvoditi automobile pod istorijskom markom Moskvič", napisao je Sobjanin.
Foto: Art Konovalov/Shutterstock
Najavio je da će gradske vlasti nastojati da zadrže većinu zapsolenih Renaultove fabrike i sa njom povezanih preduzeća. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi biće organizovana proizvodnja putničkih automobila sa klasičnim pogonom, a u budućnosti i električnih.

"Osim toga, zajedno sa kompanijom KAMAZ i Ministarstvom industrije i trgovine radimo na lokalizaciji proizvodnje najvećeg broja komponenti u Rusiji", dodao je.

Ministarstvo industrije i trgovine takođe je saopštilo da su potpisana dokumenta o prenosu imovine grupacije Renault na Rusiju i Grad Moskvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: