Kraj za Ladu Nivu sa 5 vrata

I legende jednom moraju da odu u penziju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

11:09

Kraj za Ladu Nivu sa 5 vrata
Foto: AvtoVAZ promo

AvtoVAZ planira da u decembru okonča proizvodnju Nive sa 5 vrata, piše Carscoops.

Ljubitelji ruskog terenca ipak ne treba mnogo da brinu s obzirom da će "standardna" Lada Niva sa 3 vrata nastaviti da se izrađuje dok ne stigne njen naslednik, čija je premijera najavljena za 2024. godinu.
Foto: AvtoVAZ promo
Verzija Nive sa 5 vrata, fabričke oznake VAZ-2131, jedna je od raznih varijanti koje su se pojavile sredinom devedesetih.

Uprkos tome što je ovaj model nudio više prostora za noge za putnike pozadi - zahvaljujući znatno dužem međuosovinskom rastojanju (+500 mm), nije se baš najbolje prodavao jer je od 1993. sa proizvodne trake sišlo svega 100.000 jedinica, od ukupno 3 miliona prodatih primeraka Nive od 1977.
Foto: AvtoVAZ promo
Činjenica je da većina kupaca preferira "klasičnu" Nivu sa 3 vrata sa kratkim međuosovinskim rastojanjem, koja je sposobnija u vožnji van asfalta, lakša i ekonomičnija.

Naime, bez obzira na veličinu karoserije, Lada Niva je opremljena (drevnim) 1.7-litarskim motorom sa 83 KS (61 kW) i 129 Nm obrtnog momenta.
Foto: AvtoVAZ promo
Inače, AutoVAZ je zbog problema sa dobavljačima zaustavio proizvodnju Nive sa 5 vrata u februaru, da bi je ponovo pokrenuli u martu.

Izveštaji sada govore da je fabrika prestala da prima porudžbine za ova vozila prošle nedelje kako bi uspela da izradi sve da sada naručene automobile, pre nego što se proizvodnja zauvek završi u decembru.
Foto: AvtoVAZ promo
U Rusiji, Lada Niva Legend sa 5 vrata trenutno se nudi u Classic, Luxe, Urban i Black Series paketu opreme, sa cenama u rasponu od 10.550 dolara do 11.750 dolara.

Najskuplja varijanta, između ostalog, dolazi opremljena alu felnama od 16 inča, integrisanim plastičnim branicima, svetlima za maglu, grejanim prednjim sedištima, prozorima sa električnim podizačima, grejanim retrovizorima i klima-uređajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: