Byton – da li bi Tesla trebalo da brine?

Kineska kompanija koja je u proteklih 18 meseci bila poznata samo kao Future Mobility Corp, a koju su osnovali bivši direktori iz BMW, Nissana i Tesle, predstaviće se svetu u ponedeljak na Sajmu inovacija u Las Vegasu pod nazivom Byton, sa svojim prvim električnim automobilom.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 07.01.2018.

09:00

Byton – da li bi Tesla trebalo da brine?
Foto: Byton

Byton ima oko 400 zaposlednih, a svoja vozila će proizvoditi u 1,1 milijardi dolara vrednoj fabrici u Nanđingu. Premijerno izdanje autmobila će prvo biti dostupno na kineskom tržištu od 2019, a od 2020. na evropskom i američkom.

Glavna "inovacija" koju bi Byton trebalo da donese je brže dopunjavanje baterija, koje bi trebalo da se približi vremenu potrebnom za koncencionalna vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

"Dok vi uživate u šolji kafe, baterija će biti dovoljno puna za ceo vikend vožnje u urbanom okruženju", navodi se na sajtu kompanije koja planira proizvodnju 100.000 jedinica u prvoj godini, a nakon izlaska još tri modela čak 300.000.
Foto: Byton
Superbrzi punjač bi trebalo da za oko deset minuta napuni bateriju za prelezak oko 120 kilometara.

Na osnovu zvaničnih fotografija, jasno je da se kompanija koncentrisala na savremenu tehnologiju i maksimalan užitak, kako za vozača, tako i za putnike.

Posebno je upadljiv ogroman ekran osetljiv na dodir koji se proteže tokom cele komandne table. Širok je čak 127 centimetara, a visok 20 cm, a kontroliše sve u vozilu – od klime, preko multimedije, do informacija bitnih za vožnju poput brzine.

Ambicija kompanije je da Byton bude spreman za vreme kada veštačka inteligencija i samovozeći automobili budu uobičajena pojava, pa će već biti urađen novi tri autonomne vožnje, a u budućnosti će biti unapređen na nivoe 4 i 5.
Foto: Byton
Od slika ekterijera vozila dostupna je samo silueta, pa je jasno da je u pitanju SUV srednje veličine. Najavljeno je da će automobil sa jednim punjenjem baterije moći da pređe od 350 km (sa baterijom od 60 kWh) do 500 kilometara (baterija od 90 kWh), poput Teslinog Modela 3.

Byton će imati prednji pogon ili na sva četiri točka, u čijem slučaju će za prednju osovinu biti zadužen electromotor od 150 kW, a za zadnju od 200 kW, pa će ubrzanje 0-100 km/h biti 5-6 sekundi.

Postoje spekulacije i da če Byton koštati 40.000-45.000 dolara, a na osnovu toga se da zaključiti da kompanija planira da njeno vozilo bude dostupno širim masama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: