Mercedesov automobil budućnosti menja oblik u vožnji

Nemački proizvođač predstavio je u Frankfurtu futuristički koncept "Intelligent Aerodynamic Automobile" (IAA) koji menja aerodinamičke karakteristike u zavisnosti od brzine kojom se kreće.

Podeli

Automobil, koji dizajnom spoljašnjosti podseća na sledeću generaciju kupe-limuzine CLS, ima koeficijent otpora vazduha 0,19, zahvaljujući karoseriji čiji se zadnji deo automatski modifikuje pri brzinama iznad 80 km/h, a vozilo tada prelazi iz takozvanog "dizajn" moda u "aerodinamički" mod.

Osam pokretnih segmenata pozadi povećavaju dužinu automobila za 390 mm, dok se istovremeno zakrilca na branicima pomeraju za 25 mm na prednjem i 20 mm na zadnjem delu vozila, kako bi se poboljšao protok vazduha u vožnji pri većim brzinama.

Kada je parkiran, Mercedesov koncept dugačak je 5.040 mm, dok se u "aerodinamičkom" modu njegova dužina povećava na 5.430 mm.

Širina vozila je 1.995 mm, a visina 1.305 mm, dok je razmak između osovina komfornih 2.975 mm (desetak cm više nego kod aktuelnog Mercedesa CLS).

Svojim dizajnom, unutrašnjost prati futurističku filozofiju koncepta.

Proizvođač objašnjava da su neki elementi preuzeti od aktuelne S klase (limuzine i kupea), poput velikih multimedijalni ekrana, koji obavljaju u funkciju instrument table, i ventilacionih otvora.

Predviđeno je da auto može da "komunicira" sa drugim vozilima i izvorima informacija, poput Interneta (pomoću Car-to-X tehnologije), kako bi se poboljšala bezbednost u vožnji.

Koncept IAA je pogonjen benzinsko-električnim hibridnim sistemom čija kombinovana snaga dostiže 279 ks (205 kW), dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

U "dizajn" modu automobil može da pređe 62 km, samo uz pomoć električne energije, dok se autonomija na struju povećava na 66 km kada se aktivira "aerodinamički" mod.

Emisija ugljen-dioksida u prvom slučaju iznosi 31 g/km, a u drugom 28 g/km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu