Novi Nissan Leaf: 250 km sa jednim punjenjem baterija

Nissan je predstavio unapređenu verziju električnog modela Leaf. Najvažnija promena odnosi se na autonomiju u vožnji, koja je povećana za 25%.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.09.2015.

08:44

Default images

Japanski proizvođač objavio je fotografije i tehničke detalje modela Leaf za 2016.

Jedna od najvećih zamerki kupaca ovog automobila odnosila se na malu autonomiju u vožnji sa jednim punjenjem baterija.
Nissan je napravio značajan pomak na tom polju, pa zahvaljujući novim pogonskim baterijama od 30 kWh Leaf sada može da pređe 250 km, pre nego što ostane bez električne energije.

To je za četvrtinu bolji rezultat nego pre.
Nove baterije biće dostupne u okviru paketa Acenta i Tekna.

Proizvođač tvrdi da su one istih dimenzija kao i stare od 24 kWh (autonomija nije povećana na račun korisnog prostora u vozilu), ali jesu teže za 21 kg.

Nissan kaže da su performanse baterija unapređene zahvaljujući upotrebi novih materijala od kojih su izrađene elektrode, ali i promenom u dizajnu same baterije.
Nove baterije pokrivene su garancijom od 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara.

Kao i do sada, vlasnici najprodavanijeg elektromobila na svetu moći će svoje vozilo da dopune na kućnim ili javnim utičnicama, kao i pomoću brzih, trofaznih punjača na 400 V (tako gde oni postoje).
Pored novih baterija, Leaf za 2016. dobio je i novi multimedijalni sistem, NissanConnect EV.

Sistem je opremljen ekranom osetljivim na dodir dijagonale 7 inča i dostupan je uz opremu Acenta i Tekna.

Korisnicima je na raspolaganju najnovija mapa na kojoj su prikazane lokacije punjača, kao i informacija koji je punjač trenutno slobodan, a koji nije. Osim toga, NissanConnect EV sadrži i unapređenu navigaciju.
Novi Leaf se na ulici praktično neće razlikovati od starog (osim po novoj bronzanoj nijansi spoljašnjosti koja je dostupna na modelu za 2016.), s obzirom da kozmetičkih promena gotovo da i nema.

Prodaja u Evropi počinje u januaru 2016, a potencijalni kupci nisu zadovoljni ni sa autonomijom od 250 km moraće da sačekaju novu generaciju, koja najverovatnije stiže 2017.

Naime, prvi čovek Nissana, Karlos Gosn, obećao je da će druga generacija modela Leaf sa jednim punjenjem moći da pređe oko 400 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: