BMW X5 Plug-In Hybrid

BMW je na nedavno završenom sajmu automobila u Frankfurtu izložio koncept X5 eDrive, koji pored benzinskog za pogon koristi i elektromotor. U međuvremenu nemačka kompanija je objavila planove o produkcijskom modelu ovog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

08:47

Default images

Na ovogodišnjem frankfurtskom auto-salon BMW je imao premijeru sportskog hibida i8 i potpuno električnog modela i3. U senci ova dva automobila, predstavljen je i X5 eDrive Concept.

BMW u ponudi već ima ActiveHybrid modele iz Serije 3, 5 i 7, a nakon BMW-a X6 hibridna tehnologija je primenjena na još jednom SUV automobilu ovog proizvođača. Iz nemačke kompanije najavljuju da se neće zaustaviti samo na konceptu i da planiraju i serijsku verziju X5 eDrive kao deo strategije da se tržištu ponudi po jedan hibridni model u svakom automobilskom segmentu.
Jedan od šefova BMW-a, Peter Wolf, izjavio je za sajt Motoring.com.au da je produkcijski model izvestan, ali da nije u planu za 2014. godinu, tako da ovaj automobil možemo očekivati najranije tokom 2015. U međuvremenu, BMW će raditi na unapređenju baterija koje napajaju elektromotor, u čemu bi trebalo da mu pomogne i Toyota sa kojom su Bavarci početkom 2013. potpisali ugovor o saradnji.

BMW X5 eDrive Concept koji je prikazan u Frankfurtu ima hibridni pogonski sistem koji se sastoji od četvorocilindričnog TwinPower turbo-punjenog benzinca (snaga nije precizirana), električnog motora koji proizvodi 95 ks (70 kW) i paketa litijum-jonskih baterija.

Prosečna, fabrički deklarisana potrošnja u kombinovanom režimu iznosi 3,8 l/100 km, CO2 emisija ispod 90 g/km, a automobil je u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 7 sekundi. Ako se vozi isključivo na struju, BMW X5 eDrive može da pređe do 30 km. U čisto električnom modu njegova maksimalna brzina iznosi 120 km/h.

Pročitajte više o BMW-u i8.

Pročitajte o modelu BMW i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: