Tesla Model X za 2013. godinu

Tesla Motors predstavio je novi automobil – Model X. Iz ove kompanije kažu da je reč o modelu koji u sebi kombinuje funkcionalnost MPV vozila sa stilom jednog crossovera.

Podeli

Model X imaće u opciji pogon na svim točkovima, a u njega će moći da se smesti sedam putnika u tri reda sedišta.

Vozilo dugačko 4.979 mm prepoznatljivo je po nekoliko interesantnih i neuobičajnih detalja, kao što su dva prtljažnika (po jedan napred i pozadi) i 17 inčni ekran osetljiv na dodir, koji zauzima čitavu centralnu konzolu i preko koga se kontrolišu praktično sve funkcije u unutrašnjosti automobila.

Najinteresantnija je konstrukcija zadnjeg para vrata, koja se otvaraju vertikalno.

U pitanju su takozvana “galebova krila”, ili kako su ih u Tesli nazvali “krila sokola” (Falcon Wings).

U kalifornijskom proizvođaču kažu da su ova vrata projektovana tako da se mogu ovoriti i na na najužim parking mestima, pri čemu putnici koji ulaze na zadnja sedišta “ne moraju da se penju u vozilo – dovoljno je samo da zakorače u njega”.

Osnovna verzija Modela X opremljena je električnim motorom koji se napaja iz baterija od 60 ili 85 kWh, a snaga se prenosi na zadnje točkove.

U opciji je i varijanta sa dva motora, u kombinaciji sa jačom baterijom, a u tom slučaju Model X dobija pogon na svim točkovima, 50 odsto veći obrtni moment i ubrzanje 0-100 km/h za manje od 5 sekundi.

Tesla je za sada predstavio samo prototip verziju Modela X, dok je serijska proizvodnja najavljena za kraj 2013. godine.

Iz ove kompanije su saopštili da će se cena u SAD kretati u okviriima od 67.400 do 77.400 dolara.

Pročitajte o planovima Tesla Motorsa za proizvodnju novih modela.

strana 1 od 46 idi na stranu