Mazda CX-5 sa novom vrstom čelika

Mazda, prva među svetskim proizvođačima automobila, počinje da primenjuje čelik čvrstoće od 1.800 MPa na novom kompaktnom SUV modelu CX-5. Novi materijal biće korišćen u poprečnim nosačima prednjeg i zadnjeg branika.

Podeli

Smanjenje ukupne težine vozila važan je faktor za smanjenje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova. Mazda je već kod konstrukcije redizajniranog modela Mazde 2 uvela primenu lakih matrijala. Zahvaljujući tome, težina vozila smanjena je čak 100 kilograma u odnosu na prethodnu verziju modela.

Na novom CX-5 (na našem tržištu pojaviće se u proleće 2012. godine) prvi put su upotrebljene komponente od ultra-čvrstog čelika od 1.800 MPa, koji proizvode firme Sumitomo Metal Industries, Ltd. i Aisin Takaoka Co., Ltd. Od ovog čelika izrađeni su poprečni nosači ugrađeni u prednji i zadnji deo karoserije iza branika, sa funkcijom da maksimalno ublaže posledice sudara.

Novi nosači su čvršći za 10% i lakši 4,8 kg od do sada primenjivanih, a razvijeni su u okviru nove Mazdine SKYACTIV tehnologije, koja kombinuje smanjenu težinu uz veliku čvrstoću i povećanu bezbednost. U Mazdi tvrde da ova tehnologija, koja podrazumeva i nove motore, menjače, karoseriju i šasiju, čini CX-5 modelom sa najboljim vrednostima u svom segmentu kada je reč o potrošnji, emisiji izduvnih gasova i bezbednosti.

Prosečna potrošnja kod 2,2 litarskog dizel motora SKYACTIV-D snage 110 kW/150 KS iznosi 4,5 litra na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 119 g/km, čime CX-5 već ispunjava granične vrednosti za Euro 6 standard. Novi 2,0-litarski benzinac od 121 kW/165 KS SKYACTIV-G kod modela CX-5 troši samo 6,0 litara goriva na 100 km (CO2 emisija 139 g/km). Oba modela su u kombinaciji sa 6-ostepenim menjačem i prednjim pogonom.

Pročitajte vest o predstavljanju Mazde CX-5 na sajmu automobila u Frankfurtu.

Vesti

I ove zime bez četiri zimske gume

Vlasnici vozila u Srbiji ni ove zime neće morati da imaju zimske gume na svim točkovima. Ministar za infrastrukturu i energetiku, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, doneo je odluku da se primena Pravilnika o obaveznom posedovanju sve četiri zimske gume na vozilima odloži za sezonu 2012/2013.

Vesti ponedeljak 31.10. 21:56 Komentara: 87

MINI Roadster 2012

Nakon verzije Coupe, Mini je predstavio još jedan model u svojoj paleti. Roadster je prvi dvosed sa mekanim krovom u istoriji ovog proizvođača.

Vesti nedelja 30.10. 15:37 Komentara: 0

Mercedesov sistem @yourCOMAND

Mercedes je objavio detalje o novom sistemu koji će povezivati mobilni telefon sa automobilom. Ova tehnologija omogućiće non stop pristup internetu vozačima kojima je to potrebno.

Vesti subota 29.10. 20:18 Komentara: 6

Stiže novi Peugeot 208

U javnosti se već dugo nagađa kako će izgledati Peugeot 208. Internetom kruže različite slike kompjuterskih modela ovog automobila. Sve nedoumice biće otklonjene 2. novembra, kada će francuski proizvođač konačno otkriti “radikalno novi” 208. Do tada, pogledajte neke od slika koje su se pojavile neposredno pre ove promocije. Napominjemo da su u pitanju nezvanični renderi.

Vesti subota 29.10. 16:30 Komentara: 17
strana 1 od 43 idi na stranu