Automobili

Utorak, 14.03.2023.

20:30

Vozači e-automobila često zovu pomoć na putu

Nemački auto-moto savez ADAC je 2022. zbog blage zime manje izlazio na intervencije, ali češće je pomagao vozačima električnih automobila.

Izvor: B92

Vozači e-automobila često zovu pomoć na putu
Foto: B92/NÆ

Prošle godine, ADAC je na poziv vozača e-automobila izašao 52.000 puta, a više od polovine je negde ostalo ispražnjene baterije.

Najčešći problem bila je upravo prazna baterija. Klub sada testira brze mobilne punjače za ispomoć.

"Broj e-vozila naglo raste i očekujemo znatno više poziva," saopštio je ADAC u utorak. Prema podacima Savezne agencije za motorna vozila, u Nemačkoj je krajem 2022. bilo skoro milion čisto električnih automobila, uz 865.000 plag-in hibrida. Većina tih vozila je mlađe od tri godine. Sve u svemu, ADAC je prošle godine primio više od 3,41 miliona poziva za pomoć na putu, skoro 80.000 manje 2021. "Najčešći problem, u 43 odsto slučajeva, bio je akumulator, dok je četvrtina imala kvarove na motoru," saopštio je klub.

Već prošle godine svaki osmi poziv za pomoć je stigao preko aplikacije, koja skraćuje procesuiranje i ubrzava dolazak interventnog vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: