Stigao je: Novi Mercedes Citan FOTO/VIDEO

Nemački proizvođač predstavio je drugu generaciju svog multifunkcionalnog vozila, koje će biti dostupno u putničkoj i teretnoj verziji.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2021.

14:40

Stigao je: Novi Mercedes Citan FOTO/VIDEO
Foto: Mercedes promo

Mercedes Citan prve generacije pojavio se 2012. godine i bio je baziran na modelu Renault Kangoo.

Slično je i sa novom verzijom, koja takođe deli osnovu sa francuskim multifunkcionalnim automobilom.

Kupcima će biti ponuđene Tourer (putnička) i Furgon (teretna) varijanta sa SUS motorima, a 2022. pridružiće im se i električni eCitan. Iako baziran na modelu Kangoo, novi Citan ima prepoznatljiv "mercedesovski" prednji deo, sa farovima, maskom i značkom karakterističnim za modele iz Štutgarta

Dužina vozila je 4.498 mm, dok je meuosovinsko rastojanje izdašnih 2.716 mm. Kasnije će biti ponuđena i verzija sa produženim razmakom između osovina i većim tovarnim prostorom. Citan Furgon ima fleksibilnu pregradu za teretni prostor, pa je u njemu moguće prevoziti predmete dužine do 3,05 m.

Ukupna korisna zapremina tovarnog dela je 2,9 m3, a Mercedes navodi da u Furgon mogu da se ubacei dve euro palete.

Vučni kapacitet vozila je 1,5 tona.
Foto: Mercedes promo
Dizajn unutrašnjosti se razlikuje od onogg u modelu Renault Kangoo, a bogatije opremljene verzije imaju centralno smešten 7-inčni ekran multimeidjalnog sistema, dok je instrument tabla analogna i sadrži mali displej putnog kompjutera u sredini.
Foto: Mercedes promo
Citan Tourer biće dostupan sa jednom dizel i dve benzinske varijante, dok će ponuda Furgona biti proširena sa još dva dizelaša.

Oba benzinca su 4-cilindraši zapremine 1.3 litra, a na raspolaganju su opcije sa 102 KS (75 kW) i 200 NM, odnosno 131 KS (96 kW) i 240 Nm.

Jedini dizel motor u putničkoj verziji je četvotocilindarski 1.5-litraš sa 95 KS (70 kW) i 260 Nm.
Foto: Mercedes promo
Kada je reč o teretnom Furgonu, pored pomenutog dizalaša, kupci će moći da biraju između još dve dizel varijante, iste radne zapremine.

Najslabija verzija proizvodi 75 KS (55 kW) i 230 Nm, a najsnažnija 116 KS (85 kW) i 270 Nm.
Foto: Mercedes promo
Električni Mercede eCitan će biti predstavljen u drugoj polovini 2022. godine. Ova potpuno električna varijanta proširiće portfolio komercijalnih vozila na električni pogon, zajedno sa eVitom i eSprinterom.

Očekuje se da će autonomija u vožnji biti oko 285 km u skladu sa WLTP1 metodologijom.

U Mercedesu navode da "to odgovara potrebama komercijalnih korisnika koji često koriste ovo vozilo za kurirske i dostavne službe u centru grada".
Foto: Mercedes promo
Očekuje se da će na stanicama za brzo punjenje baterija moći da se napuni za 40 minuta, od 10 do 80 odsto kapaciteta.

Što se tiče dimenzija prtljažnog prostora, nosivosti i dostupnosti opreme, kupci ne moraju da prave ustupke u odnosu na vozilo opremljeno konvencionalnim motorom. Čak će i kuka za prikolicu biti dostupna za eCitan, obećavaju u Mercedesu.
Foto: Mercedes promo
Mercedes počinje da prima narudžbine za novi Citan od polovine septembra, a preporučena cena u Evropi startuje od 23.800 evra.
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: