Aktuelno 6

10.04.2024.

10:40

Kraj modela koji je doneo revoluciju u urbani automobilski prevoz: Zbogom Smart ForTwo

Nakon 25 godina prestaje proizvodnja vozila koje je promenilo auto-industriju.

Izvor: Index.hr

Kraj modela koji je doneo revoluciju u urbani automobilski prevoz: Zbogom Smart ForTwo
Smart

Podeli:

Posle više od četvrt veka proizvodnje čuvenog malog gradskog automobila, poslednji Smart ForTwo sišao je sa fabričke trake u malenom mestu Ambah, na samoj granici Francuske i Nemačke.

Nakon 25 godina i preko dva miliona proizvedenih automobila, Mercedes je podvukao crtu ispod možda najuzbudljivijeg, ali nesumnjivo najbolnijeg – i najskupljeg – poglavlja u novijoj istoriji kompanije, piše Index.

A imali su tako velike planove za ovog "mališana". Želeli su da pokrenu ni manje ni više nego revoluciju mobilnosti i utabaju put za velikoserijski električni automobil mnogo pre Ilona Maska.

Smart

Sa prvim mikroautomobilom za velike gradove počeli su da eksperimentišu 1980-ih, a uprkos svemu, mora se priznati da je ovo konceptno vozilo za lokalni prevoz zaista prevazišlo sva očekivanja svojim radikalnim pristupom.

Odlučujući trenutak dogodio se kada je Nikolasa G. Hajeka odbio Volkswagen, kome je genijalni švajcarski inovator došao sa predlogom za automobil sa Swatch amblemom.

Smart

Onda je Hajek pokucao na vrata u Štutgartu, a tamo je otišao u pravo vreme. Zajedno sa Mercedesom, započeo je revoluciju sa svojim dvosedom na 4 točka, koji je svojom plastičnom karoserijom jarkih boja više ličio na Swatch sat nego na Mercedesove modele.

Smart debituje na IAA sa sloganom "Smanji na maksimum"

Godine 1997. u Frankfurtu, a nedugo zatim i u Ambahu, Žak Širak i Helmut Kol dali su signal za početak proizvodnje.

Bilo je mnogo toga na ovom automobilu što je bilo zaista revolucionarno, iako je električni pogon ipak tada ostao u drugom planu.

Povrh svega, auto je u početku merio samo 2,49 metara u dužinu, što je bila garancija da neće biti problema pri traženju parking mesta. Ili koncept bezbednosti. Smart je bio toliko čvrst da mu čak ni sudar sa Mercedesom S-klase nije mogao nauditi.

Smart

Ali u isto vreme, mnoge stvari su bile mnogo gore nego što bi se to moglo prihvatiti kada je u pitanju jedan Mercedesov model, ma koliko mali bio.

Uostalom, Smart je u početku koštao impresivnih 16.480 maraka i bio je skuplji od Volkswagena Polo, koji je imao pet mesta za sedenje.

Smart

Motor je zvučao jadno, uz mučnih 18,9 sekundi koliko je Smartu bilo potrebno da dostigne 100 km/h. Prvi primerci su izgledali kao nešto što je ispalo iz automata za žvake ili Kinder jajeta.

Međutim, Mercedes nije odustajao i nastavio je da jača koncept. Da, bilo je iskušenja i nevolja kao što su razni pokušaji verzije sa 4 vrata, prvo u saradnji sa Mitsubishijem, a zatim sa kompanijom Renault.

Smart

Roadster i Coupe su bili neuspešni pokušaji da se nekako postigne veći obim prodaje, baš kao i izvoz u SAD, Australiju ili Kinu, gde je Smart uvek smatran egzotičnim vozilom.

Smart

Ali sa prvih 100 električnih Smart automobila za pilot projekat u Londonu, kao i ulaskom u sistem za iznajmljivanje automobila Car2go.

Početak masovne proizvodnje električnog automobila omogućile su Tesline baterije, a nešto kasnije, 2019. godine, Smart je postao prvi evropski proizvođač koji je potpuno eliminisao motor sa unutrašnjim sagorevanjem iz svoje game.

Prelomna 2019. godina

Nakon što je Mercedes, godinu za godinom i kroz sve tri generacije, u Smart uložio mnogo više nego što je iz njega mogao dobiti, tadašnji šef Daimlera, Diter Ceče, "povukao je kočnicu" i u proleće 2019. odveo marku u saradnju sa kineskom kompanijom Geely.

Dok je suverenitet nad dizajnom bio i ostao u Štutgartu, ideja je bila da Kinezi vode računa o razvoju, prodaji i proizvodnji u gradu Hangdžou.

Smart

"Zajedno ćemo dizajnirati, razviti i izgraditi sledeću generaciju električnog Smarta u Kini za globalno tržište", bio je kredo saradnje.

Ali čak i ako su napravili najveće gubitke sa najmanjim automobilom, Nemci očigledno ne žele da ga potpuno ispuste iz ruku.

Bar ne Dirk Adelman. On je evropski šef u Smartu i neće dozvoliti da bilo šta pođe po zlu ovim automobilom.

Možda ipak nije sve gotovo

"Bio je ispred svog vremena – nekonvencionalan i inovativan u isto vreme. Koncept kompaktnog dvoseda pokazao se posebno uspešnim na evropskim tržištima", uveren je Adelman i ostavlja tračak nade za ForTwo.

Ono što se nekada nosilo oznaku ForTwo sada se zove "Project Two" i čvrsto je ukorenjeno u planu proizvoda:

"Trenutno razvijamo sopstvenu platformu za Smart koja će podržati jedan takav dvosed", potvrđuje Adelman i dodaje:

"A pošto takve kompaktne električne arhitekture ne postoji nigde drugde u svetu, ona nije interesantna samo familiji vozila Geely, već razgovaramo i sa drugim kompanijama u Kini i ostatku sveta."

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: