Svoje postojanje, verovali ili ne, dugujete matematici

Tokom ejakulacije u seksualnom odnosu otpušta se oko 55 miliona spermatozoida koji se takmiče za krajnji cilj – oplodnju jajne ćelije.

Život

Izvor: Express.hr

Ponedeljak, 27.03.2017.

21:37

Svoje postojanje, verovali ili ne, dugujete matematici
Foto: YouTube Screenshot

Iako je proces opšte poznat, kompleksni pokreti spermatozoida na ovom putu dosad su bili misterija za naučnike.

Novo istraživanje univerziteta u Oksfordu, Jorku i Kjotu otkrilo je taj mehanizam, što bi moglo da ima veliki uticaj na lečenje muške neplodnosti u budućnosti.

Pokreti “glave” i “repa” svakog spermatozoida prave talase slične onima u magnetnom polju, a iza “takmičenja” se nalazi jednostavna matematička formula. U njoj je odgovor na pitanje kako je baš jedan spermatozoid pobedio milione drugih.

“Iako spermatozoidi ne izgledaju naročito ‘inteligentno’ i naizgled se kreću haotično, oni slede određenu logiku”, rekao je vođa studije dr Erme Gadelha, koji je do važnog otkrića došao posmatranjem kretanja spermatozoida u tečnosti, služeći se sofisticiranim mikroskopima visoke preciznosti.

“Spermatozoidi koordinisano pomeraju tečnost oko sebe, a sve to podseća na magnetna polja. Većina ne može da se bori sa otporom sredine, ali nekoliko najsposobnijih uspe. Tačno je da smo mi svi nekada bili najbolji spermatozoidi”, dodao je lekar.

Dakle, najbolji spermatozoid ima najbolji "osećaj za ritam" i tako odnosi pobedu. U videu pogledajte kako izgleda oplodnja jajašca:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: