Stranci koje ne znamo, a viđamo ih svakog dana

Viđamo ih svakodnevno, a nisu nam ni kolege, ni prijatelji, pa čak ni poznanici. Ko su oni?

Život

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2017.

16:50

Stranci koje ne znamo, a viđamo ih svakog dana
Foto: Thinkstock

Poznati stranci.

Reč je o ljudima koje viđamo na istoj autobuskoj stanici, o prodavačici u trafici gde često kupujemo, kasirki u supermarketu...

Za razliku od poznanika, o njima zapravo ne znamo ništa, a vrlo su važni u našem životu, jer mogu biti ključni u širenju informacija, ali i bolesti, upozoravaju naučnici.

Istraživači s kineskog Fadan univerziteta napravili su metod pod nazivom 'klasifikator poznatih stranaca'. Susreti sa njima odvijaju se često, na dnevnom ili nedeljnom nivou, i neretko su predvidivi.

Ranije se verovalo da je broj veza koje možemo imati sa drugim ljudima ograničen na 150, ali je on mnogo veći ukoliko uzmemo u obzir poznate strance.

Reč je o prvoj studiji koja je izdvojila poznate strance od drugih tipova veza, pa se naučnici nadaju da će inspirisati dodatna istraživanja. Jer, razumevanje ovog fenomena može pomoći naučnicima da predvide širenje zaraznih bolesti.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: