Beli kit Migalu ponovo viđen kod Australije

Članovi ekspedicije u potrazi za kitovima veruju da su ugledali jednog pripadnika retke vrste ovog sisara kod obala Bajron Beja, na jugoistoku Australije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

11:49

Beli kit Migalu ponovo viđen kod Australije
Foto: YouTube Screenshot

Oni tvrde da su ugledali Migalua, belog grbavog kita koji je prvi put vidjen 1991. godine. Od tada broj entuzijasta koji veruju u susret sa ovom retkom životinjom ne prestaje da raste.

Migalu na jeziku starosedelaca Australije, Aboridžina, znači "belac".

Kit je fotografisan tokom sezone migracija, kada se ova životinja kreće u tropske vode da bi se razmnožvala.

Alison Rid, jedna od članica ekspedicije, rekla je za medije u Australiji da je plakala od sreće kada je ugledala belog kita.

"Čudesan je, to je bio potpuno neverovatan, nestvaran prizor", rekla je Rid.

Direktor Centra za istraživanje belih kitova Oskar Peterson rekao je da je utvrdjeno da je Migalu mužjak i da je star oko 30 godina. Grbavi kitovi žive u proseku 80 godina.

Grbavi kit je bio ugrožna vrsta do uvodjenja zabrane lova na kitove 1960. godine, od kada je broj jedinki značajno porastao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: