Potraga za vlasnicima automobila napuštenih pre 40 godina

Britanska vojna baza na Kipru odlučila je da krene u potragu za vlasnicima oko 400 vozila napuštenih pre 40 godina za vreme sukoba koji su doveli do podele ostrva.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

18:10

Potraga za vlasnicima automobila napuštenih pre 40 godina
Foto: Thinkstock / ilustracija

Na jednoj poljani na jugu Kipra nalaze se pokvareni kamioni, autobusi, zarđali traktori i nekoliko desetina automobila raznih marki koji su napušteni 1975. godine.Britanska baza Akrotiri krenula je u potragu za vlasnicima posle 41 godine. Britanci su napravili detaljan inventar i postavili fotografije na internetu uz poziv vlasnicima da dođu po svoja vozila.

Većina vozila pripada Turcima na Kipru koji su ostavili svoje automobile posle podele ostrva u avgustu 1974.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Republika Kipar zahteva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: