Svaki drugi učenik šikaniran u školi

Dok se jedan deo učenika raduje početku školske godine, gotovo polovina njih se pribojava, budući da se svaki drugi učenik u Austriji ne oseća prijatno u svom razredu, pokazuju danas objavljeni rezultati aktuelne studije ustanove za hitne pozive "Savet preko žice" i SOS dečjeg sela.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

18:55

Default images
Foto: Thinkstock

Ovim problemom su prvenstveno pogođeni dečaci, a tačno 46 procenata učenika u Austriji se bori sa takozvanim "bulingom" odnosno fizičkim i psihičkim šikaniranjem od drugih učenika.

Prema jednom istraživanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) udeo učenika koji su doživeli maltretiranje odnosno mobing nije tako veliki ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji kao što je u Austriji.

To se navodi u studiji koja je pokazala da je 46 procenata mladih proteklih meseci bilo pogođeno šikaniranjem odnosno "bulingom".

Među učenicima starosti od devet do 14 godina udeo je iznosio čak 71,7 procenata.

Dve trećine anketiranih je osim toga navelo da poznaje nekoga koga maltretiraju vršnjaci.

Vređanja i svađe su prema studiji na prvom mestu strategije "buling".

Kod devojčica sledi sistematično isključivanje iz društva ,dok je kod dečaka dominantno fizičko nasilje.

"Većina pokušava jednostavno da ignoriše mobing", objasnila je Elke Prohacka, psiholog u instiuciji "Savet preko žice".

"Ukoliko žrtva mobinga međutim ne kaže da joj to smeta, moberi misle automatski da je njihovo ponašanje u redu", dodala je ona.

Ukupno je oko 30 procenata anketiranih navelo da je proteklih meseci bilo maltretirano od drugih putem interneta, ili mobilnog telefona.

Za razliku od "bullnga" u školi pogođeni mobingom ne ignorišu uvrede već deluiju tako što jednostavno blokiraju osobu za koju primete da je problematična.

Oko polovina svih mladih koji su imali problem sa "bulingom" na internetu ili u školi, navelo je da su potražili pomoć.

Devojčice se usuđuju (sa 52,2 procenata) radije da potraže pomoć, nego dečaci (35,7 procenata).

Na pitanje kako se žrtvi mobinga može pomoći, 340 onlajn anketiranih osoba i fokus grupa su saglasni da je od velike pomoći ukoliko se nađe osoba od poverenja bilo da je to vršnjak, učitelj ili roditelj.

Anketirani učenici su osim toga naveli da "buling" treba da bude kažnjavan te da recimo učenici koji to rade treba da završe kod direktora na razgovoru.

Oni smatraju da treba da postoje mogućnosti anonimnog prijavljivanja maltretiranja, kao i da je potrebno da se zajedničkim aktivnostima neguje zajedništvo u razredu i na taj način preventivno deluje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: