Kako izgledaju "snovi" računara? (FOTO)

Google napreduje u razvoju svoje neuronske mreže za prepoznavanje slika, koja traži šablone u motivima i sama stvara slike sačinjene od niza drugih.

Život

Izvor: Guardian

Petak, 03.07.2015.

15:51

Default images
Foto: Google

Mašine tako “osmišljavaju” sasvim psihodelične nove slike - pejzaže, portrete i mrtve prirode iz kojih uvek iznova mogu da stvore novi prikaz.

Google je napravio veštačku neuronsku mrežu koja je “naučila” da prepoznaje objekte na slikama poput zgrada, životinja i ljudi.

Ona je zatim dobila zadatak da modifikuje slike tako da istakne određene objekte, a zatim u okviru te slike ponovi postupak.

Ako mreža dobije zadatak da pronađe neki složen oblik, recimo životinju, rezultat može početi da liči na nečiju halucinaciju.

Softver čak može naići na sasvim apstraktnu sliku bez ijednog jasnog oblika, ali joj dodati osobine koje sam “izmašta”.

Pošto je sad ovaj hipnotički algoritam dostupan svima, programeri širom sveta pokušavaju da ponove proces koji je kompanija koristila u stvaranju neverovatnih pejzaža. Evo nekih rezultata: Napola pojedena krofna Mačke na nebu Kijanu Rivs kao Bob Arktor u filmu "A Scanner Darkly" Ovce
Foto: Google
.
Foto: Google
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: