Vice: Kaže se "Gospodar", a ne "Gospodari prstenova"

Imam četrdeset godina, i svakog petka se srećem sa prijateljima, bacamo kockice sa mnogo strana i tokom nekoliko sati se uživljavamo u uloge vojnika sa bioničkim rukama, vilovnjaka sa šarenim očima, mutanata iz postapokaliptične budućnosti i drugih likova iz svetova RPG igara.

Život

Izvor: Nenad Kostiæ

Ponedeljak, 01.06.2015.

16:35

Default images

I tako već dvadeset godina, i ne nameravam da prestanem. Nikada.

Za to što sam pronašao hobi koji će me verovatno držati do smrti i koji neki moji prijatelji već polako prenose i svojoj deci najzaslužniji je Dž. R. R. Tolkin, čije su knjige, direktno i preko dodira sa drugim žanrovima fantastične, horor i naučnofantastične literature, stripa i filma, porodile savremenu mitologiju koja se razgranala u beskonačno mnogo pravaca. Ne osećam se "generacijski izazvanim" kada stupam na ovogodišnji "Tolkinfest" čiji najmlađi učesnici imaju šest-sedam godina, već kao veteran pokreta koji je za dve decenije porastao u veoma divergentnu skupinu fanova najrazličitijih igara i zanimacija, od cosplay pomame koja je poslednjih godina postala jako važan deo fantazijske subkulture, preko igara na tabli, RPG-a, do rekreacija drevnih borilačkih veština.

Tolkinfest je samo jedan od više događaja u godišnjem nerdovskom kalendaru koji iz godine u godinu postaje sve gušći, a na ovakva dešavanja dolaze i okoreli veterani fentezi svetova, znalci vilovnjačkih genealogija i kosmogonije Valara, i polunaučeni a nadobudni grešnici koji i dalje, i posle svega što nas je Tolkin naučio, istrajavaju u ludački pogrešnom nazivanju njegove knjige "Gospodari prstenova", umesto "Gospodar prstenova", što je uvek simptom dubokog nerazumevanja mitologije Srednjeg sveta.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: