Kratak spoj odložio pokretanje sudarača u CERN-u

Nakon pauze od gotovo dve godine, kratak spoj odložio je dugo očekivano ponovno pokretanje Velikog hadronskog sudarača u CERN-u, mašine koja je otkrila Higsov bozon.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

21:38

Default images
Foto: Maximilen Brice/CERN

Greška koja se dogodila prošle subode u jednom od magnetnih kola sudarača pomeriće ponovno pokretanje za nekoliko nedelja.

“Nekoliko nedelja kašnjenja u nastojanjima čovečanstva da razume svemir slično je treptaju oka”, kaže Rolf Hojer, generalni direktor CERN-a.

Inženjeri su optimistični i tvrde da će se pomeranje datuma pokretanja sudarača isplatiti.

Kratak spoj dogodio se u jednom od osam sektora 27-kilometarske podzemne cevi. Ono što toliko produžava proces popravke je to što se kvar dogodio u hladnom delu mašine. Zato pre pokretanja LHC sektor mora biti zagrejan, a onda ponovo ohlađen do temperature bliske apsolutnoj nuli.

CERN-ova mašina je najveći i najmoćniji sudarač čestica na svetu u obliku tunela kroz koji u suprotnim smerovima putuju snopovi protona.

Moćni magneti savijaju snopove, tako da se sudaraju u tačkama u kojima rade laboratorijski senzori.

Kada LHC ponovo počne s radom, fizičari se nadaju da će naučiti više o gradivnim blokovima materije koja nas okružuje i sila koje njima upravljaju. Nova misija sudarača će trajati tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: