U statui Bude otkrivena mumija stara 1000 godina

U statui Bude je otkrivena mumija stara preko 10 vekova, za koju posle prvih testova naučnici i lekari tvrde da je originalna.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

12:10

Default images

Holandski naučnici su nakon skeniranja statue Bude iz 11. ili 12. veka, u njenoj unutrašnjosti otkrili skelet mumije. Kada su uzeli uzorak mumije, na mestima gde su se nalazili organi otkrili su stare parčiće papira sa drevnim kineskim natpisima.

Siluetu ljudskog skeleta koji se nazire u telu Bude izučavali su holandski doktori i radiolozi, a u šali su govorili „da im je to najstariji pacijent“.

Ustanovljeno je da je mumija u stvari telo budističkog propovednika po imenu Liukvan. Doktori su obavili endoskopiju i utvrdili da je mumija originalna. Uzeti su uzorci kostiju kako bi se utvrdio DNK, a rezultati testa će biti naknadno objavljeni, ali kako se navodi, nema sumnje da je reč o Liukvanu.

Čim je otkrivena mumija, statua je uzeta na medicinsko testiranje, na zahtev nadležnih iz muzeja u Asenu, gde se nalazila u momentu ovog otkrića. Posle je prebačena u Nacionalni prirodnjački muzej u Budimpešti, gde će biti izložena do maja 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: