Ovaj mikroskop otkriva svet kakav nikada nismo videli

Novi mikroskop razvijen je u Hauard Hjuz medicinskom institut, a u pitanju je moćan uređaj koji može da zabeleži aktivnost živih ćelija, molekula i embriona u 3D u realnom vremenu, piše "Huffington Post".

Život

Izvor: Huffington Post

Subota, 25.10.2014.

17:12

Default images

Mikroskop koristi novu tehnologiju koja uključuje skeniranje ćelija uz pomoć ultra tankih listova svetla. Ovaj proces naučnicima omogućava da sakupe slike visoke rezolucije uz minimalnu štetu ćelija koja može biti izazvana svetlom.

„Postoje mnoge ćelije koje bi zauvek mogli da gledate u 3D. Znamo šta mikroskop može da ponudi kada su slike u pitanju, ali mislim da postoje i brojne druge primene o kojima nismo razmišljali“, izjavio je dr Erik Becig, fizičar i inžener sa instituta koji je razvio mikroskop.

Primera radi, detalja u vezi sa ponašanjem ćelija može dozvoliti naučnicima da bolje razumeju uzroke i razvoj raka, kao i kako dolazi do razvoja različinih kognitivnih problema.

Becig je ove godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju zajedno sa Vilijamom Mernerom i Štefanom Helom za unapređivanje rezolucije modernih optičkih mikroskopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: