Danas je Dan planete Zemlje (FOTO)

U svetu je obeležen Dan planete zemlje i UN će tim povodom pokušati da mobilizuju milione ljudi da stvore održivu, zdravu prirodnu sredinu ozelenjavanjem gradova širom sveta, objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

20:07

Default images

"Danas više od polovine svetskog stanovništva živi u gradovima. Budući da se broj stanovnika u urbanim sredinama povećava, a posledice klimatskih promena se pogoršavaju, naši gradovi moraju evoluirati", poručile su UN na svom sajtu.

Svetska organizacija navodi da moramo investirati u efikasnost i obnovljive izvore energije, obnoviti veće i manje gradove i početi da rešavamo klimatsku krizu.

UN pozivaju sve ljude sveta da tokom naredne dve godine učestvuju u kampanji Zeleni gradovi koja treba da preraste u globalni pokret koji će ubrzati ovu tranziciju.

U poruci generalnog sekretara Ban Ki-muna povodom obeležavanja Dana planete Zemlje navodi se da svake godine na taj dan razmišljamo o svom odnosu sa planetom koja nam daje uslove za život.

"Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine deo delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od seče tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog sveta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta - sve to je delo ljudskih ruku", rekao je Ban.

On ističe da moramo uvideti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.

"Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promena koje sve više prete da ugroze prosperitet i stabilnost u svim regionima. Zato su svetski lideri obećali da će 2015. godine postići globalni sporazum o klimi", kazao je generalni sekretar UN.

Preduzimanje mera u oblasti klimatskih promena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih, smatra Ban.

"Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume", poručio je on.

Ban je rekao da saziva samit o klimi 23. septembra u Njujorku i pozvao šefove država i vlada, kao i lidere privatnog sektora i civilnog društva da pokažu incijativu i sklapaju saveze koji će pomoći izgradnji održive budućnosti.

"Ali njima su potrebni podrška i ohrabrenje jer promena nikad nije jednostavna. Zato danas, povodom svetskog Dana planete Zemlje apelujem na sve ljude da podignu glas. Dignite glas u ime ove planete koja je naš jedini dom. Vodimo brigu o majci Zemlji da bi ona mogla da nastavi da brine o nama kao što je radila milenijumima", zaključio je generalni sekretar UN.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: