Sve matematičke tajne Simpsonovih

Animirana serija "Simpsonovi" je jedan od najuspešnijih serijala u istoriji televizije, ali ono što obožavaoci Homera i njegove porodice ne znaju je to da je ona protkana brojim matematičkim formulama, za čije objašnjenje ne bi bio dovoljan ceo jedan fakultet.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.10.2013.

20:30

Default images

U svojoj knjizi "The Simpsons and their Mathematical Secrets" (Simpsonovi i njihove matematičke tajne), dr Sajmon Sing otkriva matematiku koju krije gotovo svaka epizoda, počev od prve u kojoj beba Megi nonšalantno spaja kocke formirajući reč EMCSQU, aluzija na čuvenu Ajnštajnovu formulu E=mc2.

I mnoge druge epizode sadrže suptilne i manje suptilne reference na poznate teoreme, konjugacije i jednačine.

Dr Sing, bivši fizičar CERN-a i autor bestselera "Poslednja Fermaova teorema", otkriva, takođe, da u timu scenarista serije ima nekoliko doktora matematičkih nauka, od kojih je jedan upisao studije na Harvardu sa 16 godina.

Američki časopis "TV Gajd" nedavno je sastavio listu 10 najboljih crtanih serija svih vremena, na kojoj je prvo mesto zauzela kultna porodica Simpson.

Junaci Meta Greninga - Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi, čije se avanture prikazuju na televiziji od 1989, dobili su tako još jedno laskavo priznanje.

Na drugom mestu je još jedna slavna animirana familija, praistorijska porodica Kremenko, a na trećem luda družina "Looney Tunes" (Patak Dača, Duško Dugouško, Tasmanijski đavo).

Četvrto i peto mesto drže serije o dva simpatična psa, "Snupi" i "Skubidu".

Na šestom je crtać "Roki i njegovi prijatelji" (Rocky and his friends), na sedmom serijal o "Betmenu", na osmom "Sunđer Bob", na devetom "Porodični čovek" (Family Guy) i na desetom "Saut Park".

A ono što će šokirati mnoge jeste odluka producenata serije „Simpsonovi“ da „ubiju“ jedan od legendarnih likova iz ove crtane serije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: