Zavirite u CERN laboratorije (FOTO)

Google je poslao svoj Street View tim u obilazak Velikog hadronskog sudarača i dodao ovu “atrakciju” svom onlajn servisu.

Život

Izvor: Daily Mail

Nedelja, 29.09.2013.

08:41

Default images

Street View vozilo opremljeno kamerama dve nedelje je snimalo džinovske mašine u CERN-u kod Ženeve.

“Oduševljeni smo što je CERN otvorio svoja vrata Google Maps Street View i dozvolio ljudima iz celog sveta da zavire u njihove laboratorije, kontrolne centre i mreže tunela u kojima se odvijaju eksperimenti”, kaže Paskal Milit iz Googlea.

CERN je najveća laboratorija fizike čestica na svetu u kojoj rade vrhunski fizičari i inženjeri kako bi odgovorili na drevna pitanja o našem univerzumu.
Google Street View
Google je već poslao svoja vozila širom sveta – od Antarktika do Velikog kanjona, a kaže da će CERN mapa biti čak od pomoći naučnicima u planiranju budućih eksperimenata.

“Street View će omogućiti naučnicima koji rade na eksperimentima i koji su možda na drugom kraju sveta da istraže opremu koju oni koriste”, kaže Milit.

Google kamere su “zavirile” u delove Velikog hadronskog sudarača i četiri eksperimenta: ALICE, ATLAS, CMS i LHCb.

Panoramske slike snimane su na svaka tri metra duž 1.200 metara dugog tunela.
Google Street View
Pre godinu dana, najveći sudarač čestica na svetu pronašao je nešto za šta se veruje da je Higsov bozon.

Međutim, naučnici su prestali sa radom na ovom eksperimentu, jer čekaju doradu mašina.

Kružna laboratorija duga 27 km ugašena je u februaru.

Kada eksperimenti ponovo počnu da se izvode 2015. naučnici će koristiti mašine kako bi istraživači tamnu materiju, tamnu energiju i super simetriju.
Google Street View
.
Google Street View
.
Google Street View
.
Google Street View
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: