Život

Petak, 27.09.2013.

17:01

Predrasude o feministkinjama: "One mrze muškarce"

Predrasude o političkim aktivistima, posebno ekolozima i feministkinjama, veoma su ukorenjene u američkom društvu, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Torontu.

Izvor: Tanjug

Default images

Anketa, tokom koje je ispitano 400 ljudi, otkriva da Amerikanci generalno imaju jako loše mišljenje o ljudima koji se bore za očuvanje prirode, odnosno za ženska prava.

Ispitanici su obično opisivali feministkinje kao "zapuštene žene" koje "mrze muškarce", dok su ekolozi okarakterisani kao "hipici".

"Sama priroda aktivizma dovodi do negativnih stereotipa", zaključak je studije objavljene u Evropskom časopisu društvene psihologije (European Journal of Social Psychology).

"Zbog agresivne promocije promena i nekonvencionalnog načina borbe, aktiviste često porede sa neprijateljskim militantizmom i antikonformizmom, a neretko ih smatraju ekcentričnim osobama", navode kanadski istraživači.

Oni ističu da ovaj negativan stav "ima ključnu ulogu u stvaranju otpora prema svakoj društvenoj promeni" i može negativno da utiče na rad aktivista koji se bore za prava LGBT populacije, reformu obrazovanja i bankarskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: