Preminuo čuvar najstarijeg eksperimenta na svetu

Džon Mejnston, profesor koji je nadgledao najduži eksperiment ikada sproveden u laboratoriji – „Pad katrana“, preminuo je nakon 50 godina provedenih na dužnosti.

Život

Izvor: Phys.org

Utorak, 27.08.2013.

14:35

Default images

Mejnston je preminuo u svoj osamdeset i trećoj godini nakon moždanog udara.

Bivši dekan odeljenja za fiziku Univerziteta u Kvinslendu bio je zadužen za ovaj eksperiment koji je za cilj imao demonstriranje fluidnosti katrana.

Eksperimen, koji je započet 1927. godine, dizajniran je tako da pokaže da se katran, iako izgleda čvrsto i može biti razbijen čekićem na sobnoj temperaturi, ponaša kao tečnost koja će vremenom iscureti kroz stakleni tunel.

Bilo je potrebno da prođu 3 godine kako bi se katran pravilno „smestio“ nakon čega je stakleni levak koji je držao katran isečen kako bi mu dozvolio da iscuri.

Nakon 83 godine od početka eksperimenta, svega 8 kapljica katrana je palo ali niko zapravo nije video da se to desilo, stoji u saopštenju univerziteta.

„Katran ima sopstvenu narav i u deliću sekunde može da kapne, a naredna kapljice se očekuje do kraja 2013. godine“, izjavili su predstavnici univerziteta.

U laboratoriji se sada nalaze 3 kamere koje non stop snimaju šta se dešava sa katranom u epruveti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: