Nema globalne zaštite od asteroida

Sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić izjavio je da još ne postoji globalni sistem zaštite od udara asteroida, a da je, prema mišljenju stručnjaka, najbolji način za sprečavanje njihovog pada na Zemlju, blagovremeno skretanje sa opasnih putanja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

13:23

Default images

Jeličić je za agenciju Beta rekao da pojedini naučnici predlažu da se u takvim situacijama koriste rakete sa nuklearnim bojevim glavama, ali je i upozorio da bi usled njihove upotrebe došlo do kontaminacije Zemljine atmosfere radioaktivnim materijalom.

"Za sada ne postoji funkcionalan program zaštite od takvih tela. Jedini spas bi predstavljalo iseljavanje stanovništva sa ugroženih područja Zemljine lopte. Dobro poznavanje opasnog meteorida, kako se nazivaju nebeska tela koja nisu ušla u Zemljinu atmosferu, dozvoljava da se dosta precizno odredi mesto pada meteorita", rekao je Jeličić.

On je istakao da do danas evakuacija stanovništva nije bila potrebna, a da su žitelji ruskog Čeljabinska, gde je pao meteor, indirektno stradali od bolida, odnosno od udarnog talasa nastalog pri njegovoj eksploziji.

Odgovarajući na pitanje koja agencija je zadužena za praćenje asteroida, kometa i planetskih satelita na globalnom nivou, Jeličić je kazao da u okviru Međunarodne astonomske unije, poslove oko kretanja malih tela Sunčevog sistema, njihovog imenovanja i klasifikovanja vodi Centar za male planete (Minor Planet Center).

"Koliko je meni poznato, američka vlada finansira tri službe koje su posvećene praćenju kretanja takvih nebeskih tela i one su do sada otkrile više desetina hiljada asteroida. Španija, u opservatoriji La Sagra, ima službu za otkrivanje i praćenje prirodnih i veštačkih nebeskih tela", kazao je Jeličić.

Za razliku od asteroida 2012 DA 14, čija je putanja u potpunosti određena i koji je prošlog petka prošao pored Zemlje na udaljenosti od 27.680 kilometara, elementi putanje bolida iznad Rusije i Kube bili su nepoznati za stručnu javnost.

Komentarišući predlog potpredsednika ruske vlade Dimitrija Rogozina da se formira globalni sistem za odbranu od pretnji iz svemira, Jeličić je rekao da je takva inicijativa dobra, ali je i dodao da bi njena realizacija zahtevala ogromna finansijska sredstva.

"Pročitao sam da je Ruska akademija nauka napravila projekat za izradu antimeteorskog štita i da ga je predala Rogozinu. Procenjuje se da je za njegovu izgradnju potrebno izdvojiti dve milijarde dolara, pa je teško očekivati da bi u skorije vreme moglo doći do realizacije takvog projekta", kazao je Jeličić.

Više od 1.200 ljudi povređeno je prošlog petka u gradu Čeljabinsku u Rusiji prilikom eksplozije meteora iznad Urala, a materijalna šteta, izazvana udarnim talasom, procenjena je na 30 miliona dolara.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA, prečnik meteora je iznosio 17 metara, a u atmosferu je ušao brzinom od 64.000 kilometara na sat. Procenjuje se da je prilikom eksplozije meteora teškog oko 10.000 tona oslobođena energija od 500 kilotona, što je skoro trideset puta više od snage atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: