Vatikan će priznati Gospu iz Međugorja?

Međugorje je ponovo dospelo u žižu svetske javnosti, budući da Vatikan ozbiljno razmišlja da prizna autentičnost viđenja Bogorodice u ovom mestašcu u Bosni i Hercegovini.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2012.

11:40

Default images

Pripreme za Božić u Međugorju donose neko posebno raspoloženje u to selo, piše britanski Dejli Mejl.

On je prepun hodočasnika koji su ubeđeni da se u njemu pojavila Bogorodica.

Nju je navodno videlo šestoro ljudi, a oni tvrde da sa njom svakodnevno komuniciraju i danas.

Od kako se prvi put pojavila 1981. Gospa od Međugorja privukla je bezbrojne poklonike širom sveta.

Jedan i po milion hodočasnika dođe u ovo selo svake godine, a njihova posvećenost već duže od trideset godina deli katoličku crkvu.

Mnogi svedoče da im je Gospa upravo tu donela neočekivani obrt u životu. Jedan od njih je i Roberto Manćini, menadžer fudbalskog kluba Mančester Sitija, koji je više puta odlazio u Međugorje da se moli pre velikih mečeva.

Ono što pripisuje Bogorodici je poznato kao “čudo Mančestera”.

“Kada mislim o tome, pitam se kako je to moguće, jer smatram da u Raju imaju da rešavaju i preče probleme”, kaže za Dejli Mejl prisećajući se njegovog trećeg hodočašća u Međugorje u martu ove godine. Nekoliko nedelja kasnije, njegov tim postigao je dva gola na produžecima koji su im doneli pobedu nad Junajtedom.

“Ipak, kad se molim, shvatam da nešto nemoguće tog dana može postati moguće”.

Manćini nije jedina zvezda koja je poverovala u čudesne moći Međugorja, piše u ovom britanskom listu. Mendi Smit, nekada supruga Bila Vajmana iz “Rolling Stones”-a kaže da ju je poseta tom selu potpuno okrenula Bogu.

“Desile su se stvari koje ne mogu da objasnim. Dok smo večerali, na belom stolnjaku pojavila se slika Device Marije. Svi smo je videli”, kaže ona.

Takva svedočanstva, međutim, nisu bila dovoljna da katolička crkva prizna čudo iz Međugorja.

Istini za volju, ni komercijalizacija prikazivanja Gospe nije olakšala priznavanje tog čuda. Naime, Međugorje se pretvorilo u neku vrstu religijskog Kosta del Sola prepuno hotela, suvenirnica i kičastih ukrasa u obliku biblijskih ličnosti.

Čak je i lokalni biskup proglasio to viđenje kao laž i zabranio navodnim vizionarima javna obraćanja.

Ipak, katoličanstvo se sprema na sasvim neočekivan korak – papska komisija sprema se da proglasi vizije autentičnim.

Ko je video Gospu?

Vincenzo_1949 / Flickr.com
Pet tinejdžera i dete –Vicka Ivanković, Mirjana Dragičević, Marija Pavlović i Ivan Dragičević – svi po 16 godina, Ivanka Ivanković (15) i desetogodišnji Jakov Colo, jednog letnjeg popodneva 1981. “uleteli” su u lokalnu crkvu i svešteniku rekli da su videli Devicu Mariju.

Rekli su da su videli ženu u dugačkoj haljini sa velom na glavi koja je za sebe rekla da je “Blažena devica Marija, kraljica mira”.

Vratili su se na to brdo uveče i kasnije rekli da se devica ponovo pojavila u isto vreme – u 18.40 sati.

Danas, 47-godišnja Vicka Ivanković, najstarija od šestoro, tvrdi da i dalje viđa Bogorodicu.

“Svako njeno prikazivanje, počinje kratkim bljeskovima svetlosti. Onda je sve isto kao i u razgovoru sa stvarnom osobom, osim što se osećate drugačije zbog toga što više niste na Zemlji”.

“Na primer, na Božić, Devica Marija u rukama nosi novorođenog Isusa i vidite kako mu se pomeraju nožice i ručice. Ona ga pokriva velom, ali to nije samo prikaz, ja mogu da im se primaknem i dodirnem ih”, kaže Vicka.

S priznavanjem od strane crkve, ovo mesto bi zbog Gospe sigurno moglo da postane pravi “zlatni rudnik” za Hrvatsku, a šest vizionara čak i sveci.

Oni su već opsežno ispitani od strane papske komisije i to uz korištenje najsavremenijih naučnih testova, pa čak i hipnoze.

Svi nalazi su potvrdili da su oni zaista u stanju ekstaze, ali drugi dokazi da govore istinu ipak ne postoje.

Druga viđenja Bogorodice

Od desetina hiljada prijavljenih viđenja Device Marije, samo 295 je tokom istorije ispitano, a samo 12 dobilo potvrdu pape o autentičnosti. Poslednji takav slučaj potvrđen je 2008. u Francuskoj.

Zanimljivo je da Vatikan ne procenjuje autentičnost prikazivanja svetaca i Boga sve dok ona ne prestanu. Tako bi Gospa iz Međugorja bila svojevrsan presedan.

“Ovaj slučaj deli crkvu već više od 30 godina i takav potez je neophodan. Kontroverza Svetog Oca čini ranjivim – on želi da uspostavi kontrolu nad takvim stvarima”, rekao je za Dejli Mejl izvor blizak papi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: