Šamaranje kao "eliksir mladosti"

Tata Sombuntham, stručnjak za prirodne zdravstvene terapije sa Tajlanda, tvrdi da može da podmladi ljude jednostavnim šamaranjem.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

12:01

Default images

Veruje se da ova tradicionalna tehnika skida bore sa lica, sužava pore i zateže kožu bez potrebe za plastičnim operacijama. Tokom tretmana se određeni predeli lica šamaraju, gneče i masiraju.

Tata Sombuntham, koja je svoje znanje stekla na Tajlandu, tvrdi da je prva osoba koja se bavi ovakvim tretmanima za lepotu na zapadnoj hemisferi. Svaki petnaestominutni tretman u njenom salonu u San Francisku košta 350 dolara.

Iako ne postoje nikakvi naučni dokazi da ovakav tretman može da pomogne u borbi protiv starenja, lekari se slažu sa činjenicom da tretman poboljšava cirkulaciju krvi i vraća boju u lice. Međutim, Tata i njen muž Mavan tvrde da su rezultati vidljivi odmah posle tretmana.

"Ovo definitivno nije nikakva prevara, ovo je ozbiljna praksa", rekao je Mavan.



Na Tajlandu su takođe veoma popularne i metode poznate kao "udaranje po guzi" - kojima se učvršćava pozadina, kao i "šamaranje grudi", kojom se povećavaju grudi.

44-godišnja Khunjing Tobnom vodi uspešan biznis na jednoj pijaci u Bangkoku i njene veštine su veoma tražene.

"Stari ljudi nisu prenosili ta znanja na mlađe generacije i nisu se time javno bavili jer se tada niko nije mnogo brinuo zbog veličine grudi", kazala je Tobnom.

Istraživanje koje je uradilo Ministarstvo zdravstva Tajlanda pokazalo je da je tehnika "šamaranja grudi" zaista efikasna i da grudi nakon nekoliko tretmana zaista budu veće. Ministarstvo je čak pokrenulo i program za podučavanje žena ovim tehnikama kako bi im se pružila alternativa za plastične operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: