Koliko novca je potrebno za sreću?

Neki misle da novac, tačnije, mnogo novca, može kupiti sreću. Stručnjaci smatraju da može, da li i vi tako razmišljate?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

15:39

Default images

Otkrića Ekonomskog instituta u Velikoj Britaniji pokazala su da nivo sreće kod pojedinca zavisi od toga koliko on novca ima i što ga bude imao više, to će biti srećniji.

Prema hipotezi koja je osmišljena 1974. sreća stagnira kada prihodi dostignu određen nivo.

Pre dve godine stručnjaci sa Prinston univerziteta tvrdili su da je ta granica 70.000 evra godišnjih primanja, dok uvećanja osećaja sreće prestaju čak i kada se taj iznos uveća za trećinu.

Međutim, novi izveštaj smatra da je ta hipoteza lažna i da uvećanje prihoda od 20 odsto može uticati na sreću pojedinca.

„Ni jedna zemlja nije dovoljno bogata da dostigne tačku zasićenosti novcem, ako takva tačka uopšte postoji. Ova otkrića su opširna i potkrepljena su ogromnim brojem dokaza. Srećniji pojedinci su srećniji“, stoji u izveštaju britanskog Ekonomskog instituta.

U istraživanju su učestvovali renomirani britanski akademici, kao i stručnjaci iz Španije, Amerike, Holandije i Danske.

Koncept merenja sreće prva je isprobala Kraljevina Butan pre 40 godina i tako merila napredak države.

U poslednje četiri decenije slične ideje primenjivane su širom sveta, a efekti određenih politika mereni osećajem blagostanja, a ne prihodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: