Život

Sreda, 05.10.2011.

13:17

U Drvaru se navikli na drekavca

Meštani sela Drvar u istoimenoj opštini i dalje čuju jezive krike zveri, za koju neki tvrde da je drekavac, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Izvor: Tanjug

Default images

"Oglašava se skoro svakodnevno, nekada oko tri sata posle ponoći, nekada u deset, sve zavisi. Jako nam je neprijatno da slušamo te krike, ali smo se više navikli", kaže meštanka Radojka Trninić i ističe da, sudeći po zvukovima, stvorenje nije duboko u šumi, nego bliže kućama.

Trninić navodi i da su se deca već navikla na novog stanovnika šume i njegovo oglašavanje. Ona je dodala da su meštani organizovali obilazak noću, kada se zverka najviše oglašava, ali zbog slabe vidljivosti nisu naišli na bilo šta što bi bilo neobično.

Mirko Delić, meštanin ovog sela, tvrdi da se drekavac i dalje kreće šumama njihovog kraja.

"Jedan momak iz komšiluka, sa još nekim ljudima, išao je u šumu i tvrdi da je video crno, čupavo stvorenje, koje je prošlo blizu njega", rekao je Delić.

Vojin Bašić, predsednik drvarskog udruženja lovaca, kazao je da su priče o drekavcu i njegovom "plaču" svakodnevica u njihovom selu i okolini i da meštani tvrde da silazi do sela.

(Drekavci plaše stanovnike Drvara?)

Prema predanju, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, koje neprestano gazi na sopstveno krzno, a potom urla mešavinom plača i vučjeg zavijanja. Veoma se plaši svetlosti iako, navodno, ne može biti uništeno dok ne nađe mir.

Nema dokaza da drekavci zaista postoje, a prema predanjima oni napadaju ljude koji se kasno noću zateknu u blizini groblja ili šume, tako što ih zajašu i teraju da ih nose sve do prvih jutarnjih sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: