Kraj šatl programa SAD

Spejs šatl ''Endevor“ (Endeavour) sleteo je na Kenedijev svemirski centar na Floridi posle 16-dnevne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici u pretposlednjem letu američkog šatl programa, prenele su agencije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2011.

12:56

Default images

Šest astronauta završilo je misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde su instalirali dve milijarde dolara vredan program ispitivanja početaka kosmosa i četiri puta su izašli u svemir. Let je bio 25. i poslednji za ''Endevor“.

Poslednji let američkog šatl programa sa letilicom ''Atlantis" planiran je za 8. jul, čime će biti okončan 30-godišnji američki svemirski program.

Svetski astronauti sada će zavisiti od ruskih svemirskih kapusla za tranzit do međunarodne stanice po ceni od 51 milion dolara po mestu, sve dok privatne američke firme ne naprave novo prevozno sredstvo.

Američka agencija NASA saopštila je da bi novi šatl program mogao da bude lansiran između 2015. i 2021. godine.

''Endevor“ je najmlađi u šatl flotili u kojoj su i ''Atlantis“ i ''Diskaveri“. ''Diskaveri“ je poslednju misiju završio u martu, a dva šatla ''Ccalendžer“ i ''Kolumbija“ eksplodirala su u letu 1986. i 2003. godine kada je poginulo 14 astronauta.

Po završetku poslednje šatl misije, tri letelice kao i prototip ''Enterprajz“ biće poslati različitim muzejima u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: