Šta je požuda?

Nije isto govoriti o seksualnoj želji i požudi. Zadovoljenje zdrave seksualne želje je lepo, poželjno, dok je čista požuda nešto malo drugačija.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

17:12

Default images

U prošlosti se na požudu gledalo kao na jedan od 7 glavnih poroka, tačnije to je bio jedan od 7 smrtnih grehova. Ipak, u savremenom jeziku značenje požude je jednostavno izjednačeno sa seksualnom željom. Ovo je greška.

Razlika se ne odnosi na religiozno čistunstvo, već na mesto seksualne želje u celokupnom životu čoveka. Religija i seks nisu baš u najboljim odnosima, na mnogo načina. A ipak, u nedavnim istraživanjima religiozne osobe su navele da se zahvaljujući seksu može doživeti veliko zadovoljstvo.

Čak je i srednjovekovni filosof Sveti Toma Akvinski verovao je da seksualni odnos predstavljao mnogo veće uživanje u Rajskom vrtu, pre čovekovog pada.

Bez obzira na religiozne stavove, da li postoji način da se napravi razlika između seksualne želje i požude? Razlika je u tome što seksualna želja, na pravom mestu i sa pravim izrazom, jeste vitalan i zdrav deo onoga što nas čini ljudskim bićima. U požudi, pak, mi ne poštujemo svoje dostojanstvo, niti dostojanstvo svog partnera.

Jedna od definicija požude: „Požuda...pretvara seks i seksualno zadovoljstvo u zabavu za jednu osobu. Požuda čini seksualno zadovoljstvo sebičnom potrebom. To je stvaranje samozadovoljstva. Ovaj aspekt požude stoji u suprotnosti sa zdravim seksualnim zadovoljstvom. U požudi, seksualno zadovoljstvo nije u uzajamnom davanju... Želim da se zadovoljim - govori požudna osoba- i želim to sada.“ (iz knjige „Svetlucave stege“)

Jednostavno rečeno, požuda je preterana želja za sopstvenim seksualnim zadovoljstvom. Poenta je u tome da ovo zadovoljstvo nije pogrešno, već najlepši seksualni odnos predstavlja čin uzajamnog davanja sebe i čak žrtvovanja, mnogo više nego puka zajednička masturbacija. Zdrava seksualna želja jeste potreba za sopstvenim uživanjem, ali takođe i želja da zadovoljimo drugog. Ovo takođe uključuje želju za njim ili njom kao osobom, ne samo za telom koje koristimo radi sopstvenih ciljeva.

Seks nije samo rekreacija, taj čin predstavlja ujedinjenje dvoje ljudi, telom i duhom. Na ovaj način, seks može da izrazi i neguje jedinstvo i harmoniju između dva ljudska bića. Želja za ovakvom vrstom veze među ljudima je dobra i poželjnija od sebičnih potreba i krajnjeg nezadovoljstva koje proizvodi puka požuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: