Nadbiskup rehabilitovao 816 "veštica"

Nadbiskup Bamberga, u Bavarskoj, Ludvig Šik rehabilitovao je 816 "veštica" povodom obeležavanja 1000. godišnjice od osnivanja te nadbiskupije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

15:45

Default images

"Procesi koji su vođeni, predstavljaju nepravdu sa našeg današnjeg stanovišta prava. Žrtvama i njihovim porodicama desila se grozna nesreća", saopštio je nadbiskup Šik.

On je podsetio da je još 2007. godine molio javnost za oproštaj zbog procesa takve vrste i obećavao da se oni više nikada neće ponoviti, dodajući da kao hrišćani "osuđujemo mučenje i nasilje, takođe i smrtnu kaznu".

Inače, građani Bamberga se poslednjih nedelja intenzivno bave temom veštica, a gradska uprava priprema da u oktobru održi seriju predavanja i konferencija o "fenomenu procesa protiv veštica".

Oni zahtevaju i javno izvinjenje Crkve.

Najviše procesa u Bambergu vođeno je u 17. veku, u tri talasa. Ukupno je osuđenjo 816 "veštica", a bilo je, kako se navodi, i više slučajeva "veštaca", koji su, kako se veruje, "u savezu sa đavolom" činili zlo.

Proganjanje "veštica" je veoma stara pojava u Evropi, kulminacija nastupa nakon 15. veka, posebno u srednjoj Evropi - Nemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoj, Škotskoj, dok je takvih procesa u Italiji i Španiji bilo neznatno.

Tvrdi se da ni hrišćanski Istok, takođe Balkan, nisu bili pošteđeni toga, mada je takvih slučajeva bilo u znatno manjem broju.

Za istoričare prvi potvrđen slučaj suđenja "vešticama" desio se u Tuluzu 1275. godine. Smatra se da je vođeno 50.000 do 100.000 procesa i da retko koji nije završen optužujućom presudom.

Dok su većinu osuđenih činile žene, na severu Evrope (Finska, Island) udeo muškaraca je oko 90 posto.

Poslednji slučaj osude "veštice" u Nemačkoj bio je 1775. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: