Mesec 19. marta najbliži Zemlji

Mesec će 19. marta izgledati veći i sjajniji nego obično, jer će biti u tački u kojoj je najbliži našoj planeti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2011.

14:05

Default images

Ovaj fenomen u astronomiji poznat kao perigej, moći ćemo da posmatramo golim okom, a tada će se Mesec naći na oko 356.577 kilometara od Zemlje, na najbližoj tački od 1992. godine.

Pojedini naučnici upozoravaju da bi približavanje Meseca moglo da poremeti klimu na Zemlji, izazove potrese i vulkanske aktivnosti. Oni podsećaju da su se mesečevi perigeji 1955, 1974, 1992. i 2005. godine poklopili sa ekstremnim nevremenima.

Pre šest godina u cunamiju u Indoneziji poginulo je stotine hiljada ljudi, a 1974. godine ciklon Trejsi je razorio australijski grad Darvin.

Drugi astronomi, pak, tvrde da ne postoji dokaz da je ovaj fenomen najava katastrofe. „Neće biti ni zemljotresa ni erupcije vulkana, osim ako je do njih i tako trebalo da dođe", kaže Pit Viler iz Međunarodnog centra za radio astronomiju.

„Na Zemlji će jedino doći do nešto niže oseke i nešto više plime, ali ništa zbog čega se treba uzbuđivati", dodao je on. Australijski astronom Dejvid Reneke tvrdi da pristalice teorija zavere uvek na neki način moći da povežu prirodne katastrofe sa izvesnim vremenskim prilikama i za to okrive Mesec.

„Ukoliko se dovoljno potrudite, možete hronološki da povežete bilo koju prirodnu katastrofu sa nečim što se dešava na na nebu bilo da su u pitanju komete, planete ili sunce,“ izjavio je on.

Mesec je normalno udeljan od zemlje 378 195 kilometara od Zemlje, a najveća udaljenost je 399116 kilometara. Tokom perigeja, površina Meseca može da izgleda 14 % veća i 30 % osvetljenija nego što inače izgleda u noći punog Meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: