Misteriozni putevi izgubljenog prtljaga

Samo u prošloj godini više od 30 miliona komada prtljaga je izgubljeno u avionskom saobraćaju, a oko milion nikad nije pronađeno. Za prtljag koji se ne pronađe može se dobiti najviše 1.100 evra

Život

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

16:21

Default images

Svakog dana na aerodromima u svetu izgubi se oko 90.000 komada prtljaga. Uzroka za to ima mnogo: počev od ljudskog nemara, tehničkih greški, ali i kriminala. Većina stvari se pronađe.

„Ukoliko Vaš prtljag nije stigao na odredište letom kojim ste putovali, molimo Vas da o tome odmah obavestite službu traganja za prtljagom!“ Ovo je svakako rečenica koji ne biste želeli da čujete, a još manje biste se radovali popunjavanju zapisnika nazvanog „Izveštaj o neregularnostima sa prtljagom“. To bi značilo da je vaš kofer krenuo nekim drugim putem , "pobegao" od vas.

Samo u 2008. godini 32,8 miliona komada prtljaga je zagubljeno u putu, a oko milion nikada nije pronađeno. Prošle zime na svakih 1.000 putnika izgubljeno je 13 torbi, a gotovo polovina svih incidenata sa prtljagom odnosila se na putnike koji su presedali tokom putovanja.

Iako se broj izgubljenog prtljaga smanjio za 20 procenata u odnosu na 2007. godinu, brojka od 90.000 svakodnevno prijavljenih izgubljenih kofera na aerodromima širom sveta stvara glavobolje kako putnicima, tako i avio kompanijama.

Komesar za transport Evropske unije Antonio Tajani kaže da je cifra od 10.000 dnevno izgubljenog prtljaga samo u EU apsolutno neprihvatljiva. A uzroka za taj fenomen, je mnogo. „Ili su u pitanju greške, ili jednostavno loša sreća, ili pak kriminal. Zaposleni u nekim aviokompanijama širom sveta bili su i hapšeni zbog krađe ili neovlašćenog otvaranja prtljaga. Može doći i do pogrešnog očitavanja kodova i tako vaš kofer završi na drugom aerodromu. Ponekad i sami putnici ne napišu svoje podatke na prtljagu”, objašnjava Tajani, prenosi nemački radio Dojče vele.

U zavisnosti od aerodroma, potraga za prtljagom traje i po nekoliko meseci. Većina prtljaga ipak pronađe put do vlasnika. Putnici koji nisu bili te sreće da pronađu svoje stvari, mogu da očekuju nadoknadu u maksimalnoj visini od 1.100 evra.

Međutim, često novcem ne mogu da se nadoknade pretrpljeni stres i uspomene ostale u vašem koferu.

U SAD postoji Centar za prtljag koga niko ne traži. Centar otkupljuje prtljag koji nije našao svoje vlasnike. Te stvari se stavljaju na prodaju, a u ogromnim halama Centra može se naći sve od igle do, recimo, mrtvačkog sanduka koga niko nije došao da pokupi posle leta. Sanduk je inače bio prazan.

Ako niste našli svoj prtljag na aerodromu, možda ćete ga naći na Internetu.

Pokretači sajta “Da li je ovo vaš prtljag” na aukcijama otkupljuju izgubljene kofere i fotografišu njihovu sadržinu koju posle objavljuju na svom sajtu.

Udruženje svetskih avio prevoznika sada radi na novom načinu obeležavanja prtljaga koji će u budućnosti biti čipovan, baš kao i kućni ljubimci, pa će se putem radio lokatora lakše otkrivati položaj vaših stvari. Do tada dokumenta, ključeve, novac za svaki slučaj uvek nosite uz sebe, jer nikad nije izvesno da li će se vaš kofer pojaviti na nekoj od pokretnih traka aerodroma širom sveta.

Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: