Otkaz na HRT-u zbog razvoda

Život

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

16:24

Default images

Urednik religijskog programa Hrvatske televizije pater Tonči Trstenjak otkazao saradnju Dubravki Naumovski koja je radila kao simultana prevoditeljica televizijskih prenosa nedeljnih misa za osobe sa oštećenim sluhom. Kao obrazloženje, naveo je činjenicu da se Naumovski razvodi od supruga, te da stoga nije prikladno da bude u prenosima religijskog programa. Pritom je kao poseban problem naveo kako su za razvod saznali gledaoci i žalili se da ne mogu da prate prenos dok im ga prevodi žena koja se razvodi.

Vest o ovakvoj odluci urednika na javnoj televiziji izazvala je burne reakcije hrvatske javnosti, institucija i civilnog društva i dovela na dnevni red diskriminaciju žena u radnom odnosu, i posebno položaj Katoličke crkve u odnosu na to pitanje.

Vladin ured za ravnopravnost spolova upozorio je ravnatelja HRT-a da otkazivanje suradnje zbog razvoda braka predstavlja kršenje Zakona o ravnopravnosti polova i Zakona o radu, te izrazio očekivanje da će ta odluka biti povučena i da će biti uklonjeni svi oblici diskriminacije na HRT-u.

Na otkaz saradnje prevoditeljici reagovali su i čelni ljudi HRT-a. Tako je glavni urednik Mirko Galić istakao kako HRT obvezuju zakoni Republike Hrvatske koja je laička država. “Ne možemo se mi na javnoj televiziji ravnati po crkvenim zakonima! Naš religijski program ima svoje specifičnosti, ali otkazivanje suradnje nekomu jer se razvodi nipošto ne spada u te specifičnosti”, rekao je Galić.

Programski kolegij Hrvatske televizije nije prihvatio razloge zbog kojih je urednik Programa religijske kulture otkazao saradnju prevoditeljici, zaključivši kako ona i dalje treba da ostane honorarna saradnica u svim emisijama koje se koriste uslugama prevođenja na jezik gluvih, uključujući i Program religijske kulture.

Bojana Genov, koordinatorka Ženske mreže Hrvatske smatra kako priča o otkazu Dubravki Naumovski može biti vrlo poučna. “Svakodnevno svjedočimo tome da žene dobivaju otkaze jer su majke, jer imaju bolesne ukućane ili jer su trudne, ali poslodavci znaju da, nemajući božanskih vjerodajnica, podliježu ljudskim zakonima te da kao razlog otkaza trebaju navesti da im baš sasvim ne odgovara taj profil stručnosti ili da su žene neradnice ili pak da ih više ne trebaju. Ovaj je, inače banalni i svakodnevni slučaj u nizu otpuštanja zbog bračnog statusa, spola, seksualne orijentacije ili obješenih dojki, jedinstven samo zbog toga što je Trstenjak, uživljen u ulogu predstavnika premoćne i nedodirljive crkve, smatrao da čak nema potrebe niti prikriti motive otkaza”, rekla je ona.

(OneWorld Platform SEE)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: