Nasilje nad decom u Srbiji

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

19:22

Default images

Svako dete u Srbiji bilo je bar jednom izloženo nekom obliku nasilja, a pretpostavlja se da njih oko 10 odsto stalno doživljava teže oblike fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

Vršnjačko nasilje navedeno  je kao jedan od najčešćih oblika zlostavljanja. Konsultantkinja UNICEF-a Silvia Koso rekla je da su ispitanici, deca od 10 do 15 i mladi od 16 i 19 godina, prepoznali tri vrste zlostavljanja - fizičko, psihičko i seksualno, ali da su se potpuno identifikovali sa vršnjačkim nasiljem, za koje kažu da su njegove svakodnevne žrtve ili svedoci, i to češće u osnovnoj nego u srednjoj školi.

Anketriana deca smatraju da je rizik da postanu žrtve nasilja povećava ukoliko se po bilo kojoj svojoj osobini razlikuju od većine. Te razlike mogu da se odnose na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost, dolazak u novu sredinu, fizički nedostatak ili bolest.

Pored vršnjačkog nasilja, deca i mladi su često pominjali fizičko nasilje, najčešće udarce, šamare i batine kao disciplinsku meru, zatim psihičko nasilje, od kojeg su najčešći vredjanje, ponižavanje, zastrašivanje, ucene, ograničavanje slobode, ali i seksualno nasilje - dodirivanje, uznemiravanje, do najtežeg - silovanja.

Prema mišljenju dece, najčešće su zlostavljači roditelji, odrasli uopšte, i to češće muškarci, dok su žrtve nasilja češće devojčice, koje su fizički slabije, a i vaspitavane su da budu poslušnije.

Deca često spominju i da u njihovoj sredini roditelji često zanemaruju decu, tretiraju ih kao svojinu i ne poštuju njihovo mišljenje, a postoje i problemi sa nastavnicima i profesorima koji ih tretiraju na sličan način.

Istraživanje je sprovedeno 2005. u Novoj Varoši, Novom Pazaru, Priboju, Prijepolju, Raškoj, Sjenici i Tutinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: