Život

Petak, 23.08.2013.

15:30

Ova optička iluzija prikazuje vaše moždane talase

Zahvaljujući inventivnim neuronaučnicima, sada možemo da bez ikakvih testova i komplikacija vidimo naše moždane talase. Naučnici u Francuskoj su uspeli da stvore optičku iluziju koja pokazuje moždane talase osoba koje je gledaju.

Izvor: Huffington Post

Default images

Trepereći točak je relativno prosta iluzija. Posmatrači se fokusiraju na točak sa crnim i belim linijama što stvara percepciju vizuelne vibracije u centru.

Kako su tvorci nove optičke iluzije objasnili u svom radu objavljenom u Žurnalu neuronauke, ovo lagano treperenje oslikava moždane alfa talase, koji su prisutni tokom dužih perioda relaksacije.

Istraživači su pratili frekvenciju treperenja koju je subjekt percipirao kada je posmatrao statični točak u poređenju sa alfa talasima u stanju mirovanja te iste osobe. Pronalaženje korelacije između ove dve stvari bilo je značajno.

Iako su naučnici zaključili da gledanje treperećeg točka dozvoljava posmatračima da osete svoju alfa aktivnost, nisu objasnili da li je treperenje zapravo alfa talas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: