Kosovo 4

03.06.2024.

16:02

Šef srpske diplomatije: To je za nas goruće pitanje

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ponovio danas u razgovoru sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janošem Babićem da je za Srbiju goruće političko pitanje pokušaj prištinskog režima da pristupi SE.

Izvor: Tanjug

Šef srpske diplomatije: To je za nas goruće pitanje
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Podeli:

Istkao je i da se Beograd oštro protivi i samom razmatranju zahteva mimo svih principa medjunarodnog javnog prava.

"Alarmantna je situacija na Kosovu i Metohiji, gde se srpski narod, živeći u strahu, iz dana u dan i iz meseca u mesec suočava sa borbom za goli opstanak, sa borbom protiv istrebljenja, i to u nepodnošljivim uslovima u kojima je ugrožena ne samo njihova bezbednost, već i osnovna ljudska i gradjanska prava", ukazao je Đurić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Apelujući na nužnost zaštite prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji, šef srpske diplomatije je dodao da o zabrinjavajućem stanju u našoj južnoj pokrajini dodatno svedoči činjenica da je, samo u poslednjih godinu dana, više od 14 odsto preostalih Srba napustilo teritoriju.

Eventualni prijem Prištine, kako je podvukao ministar, predstavljao bi kršenje ne samo Rezolucije 1244 SB UN, Statuta SE, već i Povelje UN, i kao takav, postao bi opasan presedan sa vrlo izvesnim negativnim posledicama na globalnom planu.

Đurić je rekao i da je dvodecenijska saradnja Srbije sa SE dobra, i naglasio značaj podrške te organizacije u sprovodjenju reformi na polju vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Uz čestitke za 75. godišnjicu osnivanja te organizacije, koja se obeležava ove godine, ministar Đurić je naveo da su principi na kojima je Savet Evrope sazdan značajni i za Srbiju i za ceo region, kao i da će naša zemlja nastaviti da bude konstruktivan partner u ostvarenju zajedničkih ciljeva.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: