Svet 0

03.06.2024.

15:50

Netanjahu: Prioritet je uništenje Hamasa

Najvažniji prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu, dodajući da će se to sprovoditi zajedno sa povratkom talaca koje drži Hamas.

Izvor: Tanjug

Netanjahu: Prioritet je uništenje Hamasa
EPA-EFE/ABIR SULTAN ANP special assignment

Podeli:

On je rekao da su oba ta cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio ''najviši nivo'' njegove vlade, prenosi Rojters.

''Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu'', rekao je Netanjahu.

Izraelski kabinet sinoć je u užem sastavu razgovarao o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovne igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanjahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom odbrane Joavom Galantom i šefom ratnog kabineta Benijem Gancom, i "pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja".

Prethodno je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: