Zaplet

Restoran Zaplet je jedan od onih za koji ste verovatno čuli, a velika je verovatnoća da ste u njemu i bili. Veoma poznat, moderan restoran koji je već nekoliko godina neprestano pun i na dobrom je glasu. Iako nam nije prvi put da ga posećujemo, odlučili smo da ovog puta nešto i napišemo o njemu.

Piše: Aleksandar Dimitrijeski

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2008.

10:00

Default images

Adresa: Kajmakčalanska 2
Tel: 011/ 240 - 4142
mail: zaplet@zaplet.co.yu Kada uz malo sreće pronađete parking, ako ne dolazite taksijem ili peške, videćete spolja veoma lepo sređen restoran koji svojom fasadom odudara malo od okoline. Bašta je pokrivena i nevelika, nepravilnog, trouglastog oblika. Sama unutrašnjost restorana je tako koncipirana da se morate popeti na sprat kako biste seli za sto, dok je donji deo više za ljude koji moraju da sačekaju da se mesta na spratu oslobode ako im je rezervisani sto kojim slučajem zauzet.

Rezervacija je ovde gotovo obavezna. Treba vam baš mnogo sreće da sednete za neki sto a da se prethodno niste najavili, pogotovo u večernjim časovima. Zaplet svakako ne možemo da svrstamo u intimne restorane; naprotiv, ako želite da budete viđeni ili da vidite nekog poznatog... ovo je jedno od mesta za vas. Ima odličnu reputaciju i među gostima koji nisu iz Srbije, tako da često možete u restoranu čuti engleski, italijanski i nemački ili francuski jezik. Enterijer je moderan, ukusno sređen sa dobrim osvetljenjem. Ventilacija je odlična, tako da iako sedite sa pušačem za stolom, dim vam neće predstavljati smetnju. Velike staklene površine dozvoljavaju pogled na ulicu sa sprata što je dobro i može biti korisno ako ste se kojim slučajem nepropisno parkirali.

Nas dvoje smo zauzeli poziciju i krenuli u razgledanje menija. Kuhinja je internacionalna, meni je podeljen na sledeće kategorije: salate i lagani obroci, klasici, predjela, rižoto i paste, supe i čorbe, nacionalna klasa, glavna jela, riba i plodovi mora, salate, pića...

Vinska karta ne postoji u klasičnom obliku, već je rukom ispisana na papiru formata A4. Zastupljena su domaća vina, hercegovačka, italijanska, slovenačka, francuska i argentinska, a kada je desert u pitanju, postoji posebna karta u kojoj se, pored 14 različitih slatkiša, nalaze i druga desertna vina i desertna pića. Počeli smo sa kafom, što nije baš uobičajeno za sam početak, ali smo želeli da ostavimo malo vremena za izbor hrane. Ono što smo primetili i želimo da pohvalimo je to da je kafa "Illy". Po našem mišljenju, a i mnogim drugim uživaocima kafe - najbolja kafa na svetu, a zasigurno jedna od skupljih ako ne i najskuplja u nabavci. Pre nego što naručite glavno jelo odnosno hranu uopšte, pred vas će izneti staklenu posudicu sa maslinovim uljem i čenovima neoljuštenog belog luka i sveže hlepčiće raznih ukusa. Ovo je fantastična kombinacija i predlažemo da ovo grickate i premazujete uljem po malo da vas ne zasiti pre vremena.

Pošto su nam prohtevi bili različiti, odlučili smo se sa jedne strane za laganu varijantu, a sa druge za onu malo nabijeniju kalorijama.

Lagani deo pronašli smo u prvom delu menija i izbor je pao na toplu salatu od moskardina (bebi hobotnica) koja se pravi sa rukolom, čeri paradajzom i balzamiko redukcijom za koju nismo uspeli da shvatimo šta je, odnosno zašto nosi naziv redukcija. Salata od moskardina koju smo naručili kao obrok bila je ukusna i sveža, a servirana je u staklenoj čaši što nas je iznenadilo. U Zapletu se mnogo pažnje obraća na estetiku serviranih jela i to je veoma pozitivno. Ipak, mislimo da ova salata ne može da bude kompletan obrok, čak i u lakšoj varijanti, tako da vam preporučujemo da izaberete još nešto sa menija ili se potpomognete fantastičninm hlepčićima. Ova salata košta 690 dinara.

Sa druge strane, pokušali smo da naručimo potaž od bundeve, koji smo već imali prilike da jedemo ovde i odličan je, ali ga u tom trenutku nije bilo. Kao odlična zamena pokazao se potaž od vrganja koji je prvi i stigao. Serviraju ga u poludubokoj šolji, topao je i kremast, a ono što nas je posebno oduševilo jeste sam izgled serviranog potaža. U sklopu ćete pronaći i hrskave komadiće ruzmarina koji daju posebnu notu ovom potažu, a cena mu je 160 dinara.
Glavno jelo je bila „jagnjetina Zaplet“ sa pekarskim krompirom, koju nam je ljubazni konobar preporučio. Jagnjetina koja nam je servirana bila je za svaku pohvalu. Dva pozamašna parčeta i pekarski krompir ispod. Veoma mekana i lepo spremljena, premazana kombinacijom začina, za svaku je pohvalu. Ovo jelo košta 730 dinara.

Grčka salata uz glavno jelo bila je naš izbor i sadržala je kombinaciju sira, maslina, krupno sečenih paprika i krastavca sa neizbežnim nadevom od maslinovog ulja i začina. Kako bi sve ovo lepo izgledalo, na vrh kupaste salate dodat je crni luk isečen spiralno. Grčku salatu će vam naplatiti 280 dinara.

Za kraj smo ostavili slatkiše i popili još po kafu. Desert u Zapletu stvarno je odličan. Ranije smo imali prilike da probamo i druge stvari, a sada smo naručili parfe od lešnika sa vanila prelivom i panakotu sa prelivom od šumskog voća. Panakota se služi u čaši na čijem dnu ćete pronaći osvežavajuću rendanu koru od limuna, a parfe na tanjiru sa štanglicom čokolade na vrhu. Ukus, izgled i količina oba deserta bili su više nego zadovoljavajući. Deserti se kreću u rasponu od 140 do 450 dinara, a naši su koštali po 180 dinara svaki. Napomenućemo da ćete u Zapletu biti u prilici da pojedete i nacionalna jela poput tripica, jagnjeću kapamu sa kiselim mlekom i mnoge druge, ali ćete takođe moći da probate i druge specijalitete od srnetine, teletine, ćuretine, piletine i, naravno, jagnjetine.

Za ljubitelje italijanskog dela kuhinje tu su razne neobične kombinacije pasta, njoki i rižota, a izbor je veoma širok i verujemo da nećete doći u situaciju da ne možete da pronađete nešto za sebe. Takođe, na meniju se nalaze i jela od roštilja čiji je izbor takođe veoma dobar.

Kuver se naplaćuje 80 dinara po osobi i u njega ulaze fantastični hlepčići i maslinovo ulje sa čenovima belog luka. Prosečan račun po osobi mogao bi da se kreće od 800 do 1200 dinara ako izuzmemo konzumaciju vina, čija se cena kreće od 1000 do 8500 dinara po flaši za bela, i 1200 do 18000 za crvena.

Od sredstava bezgotovniskog plaćanja ovde nećete biti u mogućnosti da iskoristite jedino Dajners karticu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: