Šta je potrebno za prijem digitalne televizije?

Nakon višegodišnje pripreme proces digitalizacije konačno ulazi u svoju završnu fazu 28. februara, prekidom emitovanja analognog signala u čak 6 od ukupno 13 zona emitovanja, dok će do kraja aprila svih 13 zona biti isključeno.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2015.

13:00

Default images

Svi koji primaju analogni signal sa Avale, Crvenog Čota, Vršca, Subotice, Crnog Vrha i Kikinde, moraće najkasnije do kraja meseca da obezbede DVB-T2 prijemnik kako bi izbegli crni ekran. U Srbiji je digitalni signal već uveliko dostupan i svi aktuelni digitalni kanali su besplatni, a u zavisnosti od područja trenutno je moguće pratiti 10 do 15 digitalnih kanala. Lista dostupnih kanala se dopunjava novim, a očekuje se i eksponencijalni rast broja digitalnih kanala već početkom marta.

Za prijem digitalnog TV signala neophodan je televizor koji poseduje ugrađeni digitalni DVB-T2 tjuner, a svima onima koji nemaju takav televizor biće potreban eksterni DVB-T2 prijemnik, odnosno DVB-T2 set-top box uređaj. Na našem tržištu dostupno je više različitih modela prijemnika, a mi ćemo vam predstaviti tri najpopularnija.

Trenutno najpovoljniji DVB-T2 prijemnik,Bear DTV-202, nudi sve osnovne funkcije neophodne za prijem digitalnog signala i povezivanje. Od video izlaza opremljen je SCART i HDMI izlazima za jednostavno povezivanje na bilo koji televizor, dok sa prednje strane takođe poseduje i USB ulaz koji omogućava snimanje TV programa na eksternu memoriju, kao i reprodukciju popularnih multimedijalnih fajlova poput video snimaka, muzike, i fotografija. Ovaj prijemnik takođe podržava sve besplatne digitalne kanale, standardne i visoke rezolucije.

Horizons A115 predstavlja najpopularniji DVB-T2 prijemnik na našem tržištu. Poseduje čak tri različita video izlaza za povezivanje, i to HDMI, SCART, i komponentne činč izlaze. Pored brojnih multimedijalnih mogućnosti, ovaj prijemnik podržava i opciju "TV unazad" uz povezanu eksternu USB memoriju, kao i sedmodnevni elektronski vodič za TV program. A115 je izuzetno jednostavan za povezivanje i inicijalno podešavanje, a zbog svog osetljivog tjunera vrlo je popularan i u područjima sa lošim prijemom signala.

Amiko Mini HD T2/C je potpuno nov model na tržištu i prestavlja hibridni prijemnik koji u sebi kombinuje digitalni zemaljski DVB-T2 i kablovski DVB-C tjuner. Od video izlaza za povezivanje na televizor dostupni su HDMI i komponentni video izlaz sa činč konektorima, a svi potrebni kablovi su već uključeni u paket. Amiko podržava sve kanale standardne i visoke definicije, uz pregršt dodatnih funkcija i mogućnosti po vrlo pristupačnoj ceni.

Pored dvostrukog TV tjunera, ovaj prijemnik poseduje i savremene multimedijalne opcije, uključujući bogatu podršku za multimedijalne fajlove i ugrađenu mrežnu konekciju za povezivanje na internet servise poput vremenske prognoze ili YouTube-a, a osim standardne mrežne konekcije takođe podržava i bezično povezivanje na internet uz USB Wi-Fi adapter. Zahvaljujući vrlo kompaktnim dimenzijama, može se montirati i iza televizora, a eksterni IR senzor za daljinski upravljač je takođe uključen u paket.

Povezivanje i podešavanje svih DVB-T2 prijemnika je vrlo jednostavno, za prijem signala na prijemnik se povezuje postojeća antena, dok se izlazni signal šalje na televizor kroz neki od dostupnih video izlaza prijemnika. Većina prijemnika poseduje SCART i HDMI video izlaze koji omogućavaju povezivanje kako novijih, tako i starijih tipova televizora. Alternativno, SCART priključak je moguće i konvertovati na komponentne činč video izlaze uz odgovarajući kabal ili adapter, što dodatno proširuje listu kompatibilnih TV uređaja. Nakon što se prijemnik poveže i uključi, dovoljno je samo pustiti automatsko skeniranje kanala, a prijemnik će sam memorisati sve trenutno dostupne kanale i gledanje digitalne televizije može da počne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: