Nagrada Teslinom muzeju

Muzej Nikole Tesle u Beogradu dobitnik je nagrade "Tesla Spirit Award" koja će 5. januara u Njujorku biti uručena njegovom direktoru Vladimiru Jelenkoviću, na svečanosti kojom počinje trodnevna "Teslina memorijalna konferencija" - centralna manifestacija obeležavanja 70 godina od smrti genijalnog naučnika.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

16:30

Default images

Jelenković je u izjavi Tanjugu rekao da je "Tesla Spirit Award" priznanje za sve ono što je Muzej učinio na čuvanju Tesline nemerljivo vredne baštine i za sve što je uradio na promociji dela velikog naučnika širom sveta.

On je podsetio da je Muzej organizovao veliki broj izložbi posvećenih Teslinom radu u više od 20 zemalja na četiri kontinenta, a samo tokom poslednjih nekoliko godina te izložbe je videlo blizu milion posetilaca. Muzej je objavio i na desetine izdanja na srpskom i engleskom jeziku.

Jelenković je konstatovao da je Muzej učinio mnogo na čuvanju vredne Tesline građe i da ne treba zaboraviti da je Teslin arhiv upisan u UNESCO-ov "Registar pamćenja sveta", čime je priznata važnost te arhivske građe za istoriju čitavog čovečanstva.

Time je Tesli odato još jedno priznanje, uz ono najveće, a to je čast da jedinica za magnetnu indukciju u Svetskom sistemu mera nosi njegovo ime.
Zgrada Muzeja NIkole Tesle u Beogradu (Foto: wikipedia.org)
Nikola Tesla (1856-1943) se tako našao, kao jedini pripadnik slovenskih naroda, među najslavnijim imenima svetske nauke kao što su Majkl Faradej, Alesandro Volta, Andre Mari Amper, Hajnrih Rudolf Herc, podsetio je Jelenković.

Jelenković je izrazio zadovoljstvo što je Muzej dobio još jedno veliko priznanje za sve što čini na promociji dela genijalnog srpsko-američkog naučnika, a koje će mu bito dodeljeno baš u okviru obeležavanja 70 godina od smrti Nikole Tesle.

Muzej Nikole Tesle je 5. decembra prošle godine obeležio 60 godina od osnivanja i rada na prikupljanju Tesline visoko vredne lične zaostavštine koja obuhvata više od 156.000 arhivskih dokumenata, nekoliko hiljada različitih časopisa, hiljade novinskih isečaka, 1.500 fotografija i slajdova, veliki broj ličnih predmeta, preko 1.000 tehničkih crteža, kompletnu patentnu dokumentaciju, tehničke planove, pisma.

Posebno značajne su njegove naučne beleške iz laboratorija u kojima je radio, a Jelenković je skrenuo pažnju na važnost Teslinih beležaka iz Kolorado Springsa i o njegovim istraživanjima na Long Ajlendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: