Dr Janković, koga slavi Italija: "U pandemiji se ugledajmo na decu"

Italijanski pedijatar onkolog dr Momčilo Janković, jedan od najpoznatijih stručnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2000 malih pacijenata, u razgovoru za Tanjug kaže da koronavirus nije posebno opasan za decu i mlade koji se leče od malignih oboljenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 26.07.2020.

11:26

Dr Janković, koga slavi Italija:
Foto: depositphotos/18percentgrey

Ne zbog samog virusa, kaže, već zbog toga što su ovi pacijenti, zbog prirode svoje bolesti, već socijalno izolovani.

"Zbog toga, bar za sada, Kovid-19 ne utiče bitno na tok njihovog lečenja i ozdravljenja", tvrdi ovaj poznati evropski speciJalista hematologije i pedijatarije, uz to anesteziolog. On je rođeni Italijan, iz Milana, čiji je otac nakon Drugog Svetskog rata došao u Italiju, gde se oženio devojkom iz aristokratske porodice.

Nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svoga porekla i počasni je član SANU. Sa onkologijom se susreo još kao mlad lekar, a zatim je i sam postao pacijent, nakon što mu je dijagnostikovan zloćudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monca, ali nastavio je da leči i da bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video-poruka i u toku karatina zbog koronavirusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle, kojima je dr Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer "njihova mirnoća je zavidna".

"Deca znaju živeti sadašnjost u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih naučili kako živeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali, i manje rizikovali stres" poručuje dr Janković.
Foto: Depositphotos/photographee.eu
Iz ličnog iskustva je naučio da lekari brzo i olako saopšte pacijentu sve negativne strane situacije, naglašavaju negativne aspekte bolesti, što prouzrokuje nesigurnost, strah i patnju.

To teško iskustvo usmerilo ga je da sa pacijentima uspostavlja orignalan odnos, ono što je kasnije nazvano "klaunterapija", a to mu je donelo nadimak po kome je poznat u italijanskim medijima:"Doktor Osmeh".

"Verujem da je smeh važan deo terapije mladih i dece koji su onkološki pacijenti. Ne tvrdim da će od osmeha pacijent ozdraviti, ali sigurno im pomaže da se osećaju bolje", kaže dr Janković i podseća da je i naučno dokazano da smeh, to jest "klaunterapija" doprinosi ukupnom stanju pacijenta.

"Za mene, lečenje znači biti saputnik obolelom, taj put pacijent i lekar prolaze zajedno", kaze dr Janković, čiji rezultati pokazuju procenat od 80 odsto izlečenih pacijenata.

Postao je poznat kao pionir među lekarima, koji sa malim i veoma mladim pacijentima razgovara nasamo, bez prisustva roditelja.

"Polazim od pretpostavke da su deca inteligentna bića. Razgovarati sa mladim pacijentima nasamo o njihovoj bolesti ne znači plašiti ih, već u pozitivnom duhu objasniti kakva je situacija.To je način da steknem njihovo poverenje. Među nama nema sažaljenja, nema laži, već pažnja i razumevanje koji pomažu da se razvije nada", kaže on.

Posle više od 40 godina rada sa decom onkološkim pacijentima, dr Janković je zadovoljan napretkom. Danas, podseća, između 85 i 95 odsto pedijatrijskih pacijenata se izleče od leukemije. Pre pola veka, gotovo sva deca bolesna od leukemije su umirala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: