Otkrivena tajna - kako zaista spermatozoid pliva

Odgovor na pitanje - kako jedan spermatozoid pobedi desetine miliona drugih u trci koja bukvalno znači život - možda jeste da "ima najbolji osećaj za ritam", kažu naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2017.

13:33

Otkrivena tajna - kako zaista spermatozoid pliva
Foto: Thinkstock

Tim istraživača iz Britanije i Japana je otkrio da pokreti "glave" i "repa" svakog spermatozoida prave talase nalik onima iz magnetnih polja koje stvaraju magneti i da se iza cele "trke" krije jednostavna matematička formula.

Računanje kretanja tečnosti oko spermatozoida, prouzrokovanog ritmičnim pokretanjem ćelije, naučnicima bi moglo da pomogne u lečenju steriliteta kod muškaraca.

"Svaki put kada mi neko kaže da čeka bebu, uvek pomislim kakvo čudo je tu zaista u pitanju, a to malo ko razume", kaže doktor Hemes Gadelha.

Kako on navodi, iako se spermatozoidi naizgled haotično kreću pomoću trzanja glave i repa, u pitanju je nešto mnogo drugačije i uređenije.

"Sperma na vrlo koordinisan način pomera tečnost oko sebe kako bi došlo do kretanja, sve dosta liči na magnetna polja. Većina spermatozoida ne može da se izbori sa otporom, ali onih nekoliko najsposobnijih može", kaže naučnik.

U istraživanju o kome piše i BBC navodi se da je u pitanju veoma sofisticiran način na koji organizam odabira koja ćelija će oploditi jajnu ćeliju.

Za početak, istraživači su se fokusirali na pojedinačne spermatozoide, a u sledećoj fazi će raditi na simulacijama veće grupe ćelija, što će biti korak ka lečenju steriliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: